Sănătate

Cea mai comună formă de alergie – alergia la ambrozie. Cum arată buruiana care torturează mii de persoane

Zeci de persoane ajung la doctor, sau dau iama în farmacii în această perioadă a anului, cu simptomele unei alergii foarte virulente. Este vorba de alergia la ambrozie, o buruiană foarte răspândită pe câmpuri, la marginea orașelor, sau pe terenuri virane. Polenizarea are loc la sfârșitul verii și începutul toameni, iar polenul foarte fin este răspândit de vânt.  Cantitatea de polen de ambrozie din aer este mai mare dimineața, de aceea este posibil ca simptomele cauzate de alergia la ambrozie să fie mai puternice în prima parte a zilei. De regulă, polenul de ambrozie apare între lunile august si jumătatea lui octombrie, iar „vârful” este atins în luna septembrie.

Simptomele alergiei la ambrozie: congestie nazală, strănut, rinită, conjuctivită, mâncărimi la nivelul urechilor, cerului gurii, pierderea mirosului, dureri de cap, oboseală și somnolență, crize de tuse, ochi umflați, respirație șuierătoare.

Dacă ai aceste simptome (foarte asemănătoare cu cele ale răcelilor), este bine să mergi la un medic alergolog, care va folosi mai multe metode de diagnostic.  Nu este bine să neglijezi această afecțiune, deoarece ea îți poate afecta calitatea vieții: vei fi mai puțin productiv, vei dormi prost, își vei agrava astmul (dacă suferi de această boală), poți face sinuzită, ș. a.m.d.

Tratamenul alergiei la ambrozie – se va face cu ajutorul antihistaminicelor, cortizonului, picăturilor nazale sau spray-ului nazal, toate prescrise de medic. În cazurile mai grave, acesta poate recomanda injecții cu extracte alergenice standardizate.

Remedii naturiste pentru ameliorarea simptomelor alergiei la ambrozie – urzica (ajută la congestia nazală, strănut, mâncărimea nasului, lăcrimatul ochilor), vitamina C (stimulează sistemul imunitar  și acționează ca un antihistaminic ușor) bromelaina din ananas (antiinflamator puternic, care calmează umflarea țesuturilor), eucaliptul (subțiază mucusul, calmează tusea persistentă).

Medicii îți pot recomanda și imunoterapia, sau așa-numitul vaccin antialergic, dacă ai simptome mai severe.

 

V-ar putea interesa și:

 

loading...
----------------------
Loading...