Sănătate

Cel mai recent studiu dezvăluie cât de eficientă este prima doză de vaccin Pfizer după 2-4 săptămâni

Foto: Alexander Demianchuk/TASS

Prima doză de vaccin Covid-19 produs de Pfizer / BioNtech este eficientă 85% de la două până la patru săptămâni după injectare. Aceasta este concluzia unui studiu israelian publicat vineri, 19 februarie. Israelul a început pe 19 decembrie o vastă campanie de vaccinare împotriva Covid-19 datorită unui acord cu Pfizer.

Prima doză de vaccin Covid-19 produs de Pfizer / BioNtech este eficientă 85% de la două până la patru săptămâni după injectare, concluzionează un studiu israelian publicat vineri 19 februarie, cerând în acelaşi timp să nu se renunţe la administrarea celei de-a doua doze, relatează Le Figaro.

Israelul a început pe 19 decembrie o vastă campanie de vaccinare împotriva Covid-19 datorită unui acord cu Pfizer care permite ţării să obţină rapid milioane de doze în schimbul datelor biomedicale cu privire la efectul vaccinului în această ţară. Până în prezent, 4,23 milioane de israelieni (47% din populaţie) au primit cel puţin prima doză de vaccin, din care 2,85 milioane au făcut rapelul, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Dacă recentele studii israeliene au cuantificat eficacitatea vaccinului la 95% la o săptămână după a doua doză, acest nou studiu realizat de spitalul Sheba şi publicat vineri în revista de ştiinţă ”The Lancet,” estimează la 85% din două până la patru săptămâni după prima doză. Spitalul a efectuat teste pe 9.109 de lucrători din domeniul sanitar de la începutul campaniei de vaccinare până la 24 ianuarie: 7.214 au primit prima doză, iar celelalte 1.895 nu. În acest interval, 170 de persoane din eşantionul total au contractat boala, dintre care 89 au fost în grupul de lucrători care nu au primit prima doză.

Prin compararea ratelor de contaminare în aceste două categorii, vaccinate şi nevaccinate, şi momentul diagnosticului lor, echipele spitalului Sheba au ajuns la concluzia că vaccinul a fost eficient 47% între prima şi a paisprezecea zi după prima doză şi 85% între a 15-a şi a 28-a zi.

„De la două la patru săptămâni după prima doză, există deja o rată ridicată de eficacitate, cu o reducere de 85% a cazurilor simptomatice,” a rezumat Gili Regev-Yochay, coautor al acestui studiu.

Doar angajaţii care prezintă simptome sau care au fost în contact cu persoane care au contractat virusul au fost testaţi ca parte a acestui studiu.

„Acest studiu a fost realizat pe persoane aflate în câmpul muncii, aşa că ar fi interesant să vedem un studiu similar asupra persoanelor în vârstă după o doză de vaccin”, a comentat Deborah Dunn-Walters, profesor de imunologie la Universitate Surrey, Marea Britanie.

Eficacitatea vaccinului şi procentul ridicat al populaţiei vaccinate, în special în rândul persoanelor în vârstă, au contribuit până acum la reducerea cazurilor de Covid-19 în Israel, potrivit autorităţilor.

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.