Timp Liber

Cele mai frumoase clădiri din România

By Dstefanescu - Romanian Wikipedia, Public Domain, Link

Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, gândul zboară imediat la vacanță. Mulți dintre noi își vor petrece sărbătorile alături de cei dragi sau relaxându-se acasă, dar vacanța de iarnă e un moment excelent pentru călătorit. Din fericire, România are multe locații superbe — aici vă vom prezenta doar câteva dintre ele.

Ateneul Român (București)  

Ateneul este punctul zero al culturii românești, un monument circular, decorat în stil neoclasic, cu elemente arhitecturale romantice. Circular, impunător, și dominat de o mare cupolă, ateneul seamănă cu un templu din Grecia Antică, o asemănare definită și prin decorațiile interioare, ce reprezintă Muzele din antichitate.

Ateneul impresionează nu doar prin performanțele pe care le găzduiește, dar și prin decorațiile și pictura interioară — un monument care nu trebuie ratat la orice vizită în capitală.

Mănăstirea Voroneț (Gura Humorului)

Faimoasă nu doar pentru renumitul albastru de Voroneț, dar și pentru frumusețea și istoria sa, mănăstirea medievală Voroneț este monument UNESCO. Mănăstirea rămâne un obiectiv important nu doar pentru importanța sa religioasă, dar și pentru importanța istorică.

Legenda spune că Ștefan cel Mare, într-un moment de criză în lupta sa cu Imperiul Otoman, a venit la mănăstire pentru a se sfătui cu Daniil Sihastrul. Daniil l-a inspirat pe domnitorul moldovean și l-a încurajat să lupte în continuare — ceea ce a făcut, reușind până la urmă să-și învingă dușmanul.

Castelul Huniazilor (Hunedoara)

Unul dintre cele mai mari și mai frumoase castele din România, Castelul Huniazilor avea dubla funcționalitate: militară și civilă. Astăzi, însă, are doar scop turistic, atrăgând peste 300,000 de vizitatori anual.

Castelul se remarcă prin mozaicul de stiluri diferite, construite din secoulul al XIV-lea până în secolul al XIX-lea. Nu ratați Sala Cavalerilor, Galeria și Donjonul, sau Turnul Capistrano. Pentru cei care nu sunt slabi de inimă, există de asemenea o reconstrucție a închisorii, unde puteți vedea cum erau deținuți prizonierii castelului.

Cazinoul (Constanța)

O astfel de listă nu ar fi completă fără Cazinoul din Constanța, o superbă clădire Art Nouveau pe malul Mării Negre, demnă de lunga istorie a cazinoului. Cazinoul a fost construit în 1910 și inaugurat de Prințul Ferdinand, și deși astăzi clădirea nu este folosită, rămâne una dintre principalele atracții din Constanța și din România.

Vara sau iarna, Cazinoul este o prezență emblematică, deși viitorul său rămâne incert.

Catedrala Evanghelică (Sibiu)

Tot centrul Sibiului este un tărâm de basm, iar deasupra Pietei Mari tronează catedrala înaltă de 74 de metri. Una din cele mai vechi și mai frumoase clădiri gotice din Transilvania și din România, catedrala datează din 1520.

Turnul de 7 nivele nu este însă singurul aspect prin care catedrală se remarcă: corul catedralei, ce cuprinde o orgă în stil baroc, motivele vegetale și tot design-ul interior fac catedrala evanghelică din Sibiu un edificiu ce nu trebuie ratat.

Castelul Peleș (Sinaia)

Castelul Peles a fost construit pentru a servi drept reședință de vară a regilor din România. Carol I și-a dorit să construiască un castel la cele mai înalte standarde, care să încânte vizitatori de orice rang, din orice zonă a lumii.

În afară de numeroasele decorații delicate prezente în fiecare cameră, vizitatorii pot vedea Biroul Regelui, precum și numeroase camere cu diferite teme geografice. Acoperișul retractabil reprezenta o minune a tehnicii timpului respectiv, și este de asemenea impresionantă și astăzi — și foarte utilă, având în vedere vremea schimbătoare din Sinaia.

Palatul CEC (București)

Am plecat din București, și ne întoarcem din București, la palatul CEC. Clădirea a fost construită pentru a servi drept sediul celei mai vechi bănci din România (CEC), construită din fondurile proprii ale băncii — precum se vede, erau vremuri bune pentru CEC.

Palatul a fost construit în 1900, și este situat ultracentral, pe Calea Victoriei. Clădirea este acoperită de un dom de sticlă și metal care se poate vizita, și își menține scopul până în ziua de astăzi, fiind sediul central al CEC.

Acestea sunt doar câteva dintre clădirile deosebite din România. Desigur, există multe alte bijuterii, mai mult sau puțin cunoscute. Explorare plăcută!

Loading...