Stil

Cinci sfaturi pentru o căsnicie trainică

Cine nu își dorește să aibă o căsnicie fericită?  Adevărul este, însă, că o relație armonioasă presupune o muncă destul de grea, de ambele părți.  Un renumit psiholog american, Eli Finkel, are câteva sugestii care ar putea să vă ajute. Poate nu întotdeauna aveți timpul, sau energia necesară pentru lucruri complicate, însă există câteva “comenzi rapide”, dacă le putem spune așa, care pot duce la îmbunătățirea lucrurilor.

  1. Mai ușor cu reproșurile. Dacă aveți tendința să îi săriți partenerului la gât pentru orice greșeală, lăsați-o mai moale. Uite, de pildă, un exemplu: să spunem că soțul/iubitul a uitat de planurile pe care le aveați pentru cină. În mod normal, o asemenea eroare ar fi interpretată de voi ca o dovadă de nepăsare și egoism. De ce să nu deveniți, însă,  mai atente la explicațiile pe care vi le dă – poate a avut multe pe cap la birou, poate a fost prea preocupat de boala tatălui său – și să credeți că omul chiar nu vă minte. Cu o atitudine blândă și pozitivă, puteți să dezamorsați orice conflict.
  2. Lăudați-vă mai des partenerul. Poate nu prea faceți acest lucru, ca să nu i se urce la cap, sau din orgoliu, sau din cine știe ce calcul. Oricare ar fi motivul, renunțați la această atitudine. Trebuie să îi insuflați soțului sau iubitului, după caz, încredere în el însuși și în relația voastră. Un om cu o stimă scăzută de sine are mereu tendința să se îndoiască de iubirea și bunele intenții ale celuilalt. Și nu vă doriți un om suspicios lângă voi, nu?
  3. Schimbați modul în care abordați conflictele dintre voi. Doar pentru că pe drumul pe care ați ales să îl parcurgeți împreună apar unele obstacole, doar pentru că el nu este întotdeauna de acord cu ceea ce spuneți, nu înseamnă că nu sunteți făcuți unul pentru celălalt. Încercați să priviți disensiunile  ca pe ceva constructiv, ca  pe o posibilitate de a învăța să vă cunoașteți cât mai bine unul pe celălalt.
  4. Cultivați recunoștința, apoi exprimați-o. Să înveți să fii recunoscător pentru toate lucrurile bune și frumoase din viața ta îți poate îmbunătăți somnul, sănătatea și chiar relația sentimentală. Cu cât o să vă arătați mai recunoscătoare pentru micile sau marile gesturi pe care soțul le face pentru voi, cu atât acesta se va simți mai mulțumit de relația voastră. Mai mult, asta îl va responsabiliza și va simți că angajamentul dintre voi este tot mai puternic. Așadar, nu vă zgârciți cu vorbele frumoase.
  5. Bucurați-vă unul pentru celălalt. De fiecare dată când partenerul vine acasă cu o veste bună (de exemplu, că a fost lăudat de șef, sau chiar promovat), arătați-i că vă bucurați sincer, ba chiar puteți să sărbătoriți momentul. Cercetările arată că împărtășirea evenimentelor sau a experiențelor pozitive nu numai că întărește încrederea, dar chiar sporește sentimentul de intimitate între iubiți.

De ce înșeală cine înșeală? 6 motive care pot duce la infidelitate

Căsnicia ta pare că a ajuns pe nisipuri mișcătoare? Iată 7 semne care îți arată că te îndrepți către divorț