Sănătate

Coronavirus – 8 întrebări frecvente despre acest subiect, la care răspunde un cunoscut medic american

În condițiile în care noul coronavirus continuă să curme vieți în întreaga lume, cu o viteză îngrijorătoare,  noi toți vrem să știm cât mai multe despre simptomele bolii provocate de acesta, cum să ne ferim, la ce trebuie să ne așteptăm în continuare, ș.a.m.d. Tocmai de aceea, am preluat un articol din celebra revistă „Women’s Health„, în care Dr. Keith Roach, un reputat medic american,  răspunde unor întrebări frecvente despre acest subiect fierbinte:

Cum se compară rata mortalității COVID-19 cu gripa obișnuită?

Nu se știe exact care este rata mortalității, pentru că aceasta variază în fiecare țară afectată. E clar că persoanele mai în vârstă sunt mult mai expuse riscului de deces, iar în cazul lor, rata mortalității depășește uneori 10%. În cazul așa-zisei gripe obișnuite, rata mortalității se situează undeva la 1%.

Cât de eficiente sunt măștile medicinale?

Dacă ieșiți pe stradă, în mod normal nu ar trebui să purtați mască. În plus, dacă aceasta nu este pusă corect pe față, nu numai că nu vă protejează, dar chiar poate crește riscul de a vă infecta. Măștile din material textil sunt prea puțin eficiente, cu excepția faptului că vă protejează de stropi, dar nu vă acoperă ochii, așa că, în cazul unui contact direct cu o persoană infectată, nu vă protejează deloc. Totuși, aici părerile sunt împărțite, se vorbește  despre efectul psihologic al purtării măștilor, iar în unele zone, autoritățile chiar îi obligă pe cetățeni să iasă din case doar cu mască și mănuși de protecție.

Ar trebui să ne aprovizionăm cu vitamine,  sau există anumite medicamente pe care ar trebui să le avem în casă?

Este o idee proastă să dați iama în farmacii și să vă faceți stocuri de medicamente după ureche. Totuși, puteți cumpăra, în cantități rezonabile, anumite suplimente cu vitamine, care vă pot ajuta la întărirea sistemului imunitar, mai ales dacă alimentația voastră este deficitară la acest capitol. Ca medic, vă sfătuiesc ca în această perioadă de izolare la domiciliu să mâncați cât mai sănătos cu putință, altfel veți avea un organism slăbit în fața oricărui virus.

Există simptome speciale care ne pot semnala că avem COVID-19?

Nu, această boală poate începe exact ca orice răceală, sau gripă. Cel mai adesea, simptomele își fac apariția la aproximativ 5 zile de la expunere, dar perioada de incubație poate dura până la 14 zile. De asemenea, multe persoane infectate nu au deloc simptome, dar pot transmite cu ușurință boala altor persoane. Cele mai severe manifestări ale COVID-19 sunt: febra, respirație extrem de greoaie și tuse – ceea ce ar putea indica că ai deja pneumonie, cea mai periculoasă formă a bolii.

Dacă simțim că suntem răciți, să mergem imediat la urgențe?

În niciun caz. Sună-ți medicul de familie, iar el îți va spune ce este de făcut, în funcție de gravitatea simptomelor pe care le ai. De asemenea, există numere speciale puse la dispoziție de Direcțiile de Sănătate Publică, unde poți cere indicații, dacă, dintr-un motiv sau altul, nu poți lau legătura cu medicul tău de familie.

Sunt însărcinată. Ar trebui să iau măsuri speciale?

Nu, femeile însărcinate ar trebui să fie la fel de precaute ca orice altă persoană. Până acum, nu au apărut indicii că bebelușii pot lua boala de la mamă. Cu toate acestea, dacă sunteți gravidă și constatați simptome de răceală, sunați-vă urgent medicul.

Dacă ne-am vindecat o dată de COVID-19, este posibil să ne infectăm din nou?

În mod normal, o persoană care se recuperează după această boală, ar trebui să aibă imunitate pe tot parcursul vieții. Din păcate, însă, la această oră nu se știe cu certitudine dacă noul coronavirus se comportă la fel ca alți viruși, așa că, îndată ce va fi disponibil un vaccin, ar fi bine să ni-l facem, toți.

Există posibilitatea ca  oamenii de știință să facă un vaccin la timp, astfel încât să ne ajute în situația actuală?

Nicio șansă. Îmi pare rău. Dar se pot descoperi unele tratamente mai eficiente decât cele folosite în prezent.

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.