Actual

Coronavirus – cât de eficientă este metoda „imunizării de grup”, susținută de Suedia?

Se pare că metoda imunizării de grup, susținută de Suedia și de alte țări, nu prea funcționează. La sfârșitul lunii aprilie, doar 7,3% din populația orașului Stockholm avea anticorpi de COVID-19, transmite Digi24. Nici în Marea Britanie, care  agrease la început aceeași metodă, lucrurile nu stau mai încurajator: doar 5 la sută din populația Regatului Unit a ieșit pozitiv la testele de anticorpi pentru SARS-CoV-2.

Cu toate acestea, fidelă acestei teorii, Suedia a evitat o izolare totală a populației și a menținut deschise, pe perioada pandemiei, majoritatea școlilor, restaurantelor, saloanelor și barurilor.  Ese adevărat că le-a cerut locuitorilor săi să fie cât mai responsabili și să păstreze distanța fizică.

Potrivit oamenilor de știință, imunitatea de grup se obține când o majoritate consistentă dintr-o populație – 70-90 la sută  – devine imună la o boală infecțioasă, fie pentru că oamenii au făcut boala și s-au imunizat, fie pentru că au fost vaccinați împotriva virusului care produce boala respectivă. Unii epidemiologi sunt, însă, de părere că este nevoie de aproape doi ani pentru ca virusul să circule și să infecteze cel puțin 60 la sută din populație,  pentru a-și încetini răspândirea.

Metoda suedeză a fost aspru criticată încă de la bun început, iar bilanțuil actual din această țară demonstrează că autoritățile de la Stockholm au riscat cam mult.  Cu o populație de circa 10 milioane de locuitori, Suedia are până în prezent 32.172 de cazuri de coronavirus depistate, dintre care 3.871 s-au soldat cu deces.

 

V-ar putea interesa și:

Gunoi de grajd împrăștiat în parcuri – este metoda inedită folosită în Suedia, pentru a alunga petrecăreții de 1 mai

 

loading...
----------------------
Loading...