Actual

Coronavirus – este abuzivă și ilegală măsura termoscanării, așa cum pretind sute de oameni?

Măsura termoscanării la intrarea în diferite spații comerciale, sau instituții,  a creat o vâlvă fără precedent în rândul românilor. Mulți susțin că este o acțiune abuzivă, care încalcă drepturile omului, alții sunt revoltați că temperatura le este luată de o persoană fără studii de specialitate (de parcă, fie vorba între noi, îți trebuie studii de medicină ca să citești un afișaj electronic!).

Dincolo de eficiența acestei măsuri (pentru că în foarte multe cazuri, aparatele au dat erori de-a dreptul hilare), un judecător a explicat pentru Digi24 că, din punct de vedere legal, nu este nu este nicio problemă cu luarea temperaturii oamenilor atunci când intră la locul de muncă, instituții sau supermarketuri. Din contră, astfel se asigură un drept al protejării sănătății lor. Iată ce a declarat la Digi24 judecătorul Cristi Danileț:

„M-am uitat foarte atent în aceste zile în legislația cu privire la sănătate, la drepturile pacientului și constat că mulți vorbesc, dar puțini cunosc. În legislația cu privire la sănătate se prevede în mod clar ce este intervenție medicală și în ce unități se desfășoară aceasta. Nu are nicio legătură cu operațiunea de măsurare a temperaturii care se practică în unele supermarketuri sau în instituțiile publice. Așadar, avem o lege pe care cu toții trebuie să o respectăm. Este o lege care obligă angajatorii să măsoare temperatura angajaților în momentul intrării în unitate ca un mijloc de prevenire. Nu stă nimeni să stabilească dacă ești bolnav sau nu, dacă suferi de Covid sau ai o simplă febră, sau dacă doamnele sunt într-o anumită perioadă a lunii. Pur și simplu,  este o măsură de precauție, prevăzută în lege, care trebuie respectată atât timp cât este în vigoare.

Trebuie să avem în vedere că un om poate fi periculos pentru alt om în aceste zile, pentru că s-ar putea să poarte germenii acestei boli îngrozitoare și atunci, cumva, trebuie să găsim o soluție să ne păzim. Distanțarea socială este o soluție, spălarea pe mâini este o altă soluție, purtarea măștii încă una și, mai nou, termoscanarea.

Vă asigur ca jurist că nu este nicio încălcare a vreunui drept al omului. Din contră, cred că noi ceilalți avem dreptul să pretindem să fim protejați și a ni se respecta sănătatea”, a spus judecătorul Cristi Danileț.

 

V-ar putea interesa și:

Coronavirus – ce spune Nelu Tătaru despre posibilitatea de a reveni la starea de urgență

 

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.