Actual

Coronavirus – încă o țară anunță, după Noua Zeelandă, că a câștigat lupta cu pandemia

Potrivit publicației Forbes, Portugalia, o țară care are jumătate din populația României, susține că a învins pandemia de coronavirus. Primele cazuri de infectare au fost depistate în 2 martie, iar bilanțul total se ridică în prezent la 1,063 de decese și 25.524 de îmbolnăviri.

Guvernul de la Lisabona a reacționat cu promptitudine – a impus rapid măsuri de carantină și a testat masiv populația, iar asta a dus la rezultatele pozitive de astăzi, când numărul deceselor și al îmbolnăvirilor scade semnificativ de la o zi la alta. Astfel, autoritățile portugheze au evitat ca sistemul medical să intre în colaps. De duminică, cei 10,2 milioane de portughezi au voie să se plimbe liberi pe străzi, luni s-au deschis afacerile mici, saloanele de înfrumusețare, birourile și bibliotecile. Pe 18 mai, urmează să se redeschidă muzeele, barurile, restaurantele și școlile pentru unii elevi. Pe 1 iunie se așteaptă o revenire totală la viața de dinainte, dar până atunci portughezii nu au voie să iasă în grupuri mai mari de 10 persoane și trebuie să poarte măști în mijloacele de transport în comun.

Potrivit epidemiologilor și experților, cheia succesului Portugaliei a constat în faptul că a fost una dintre ultimele țări din Europa care au înregistrat cazuri de Covid-19. La asta, s-au adăugat urmărirea focarelor de infectare, testarea la scară largă și un sistem de sănătate bine pus la punct, în care s-au investit fonduri încă din 2015, de când liderul partidului socialist,  António Costa, a devenit prim-ministru.

De asemenea, la succesul Portugaliei a mai contribuit și starea de calm care a fost menținută pe parcursul crizei. Deși guvernul a declarat stare de urgență, a încercat să nu-i pedepsească prea aspru pe cei care au încălcat regulile.

V-ar putea interesa și:

Alexandru Rafila: „Vestea bună este că vaccinurile la care se lucrează acum, par să fie eficiente și împotriva mutațiilor suferite de coronavirus”

 

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.