Actual

Coronavirus – patru scenarii posibile despre cum se va încheia criza

În mod evident, nimeni nu știe cu certitudine ce se va întâmpla mâine, deci cu atât mai puțin când și cum se va sfârși pandemia la nivel global. Totuși, unii experți s-au hazardat să creioneze câteva scenarii posibile, care depind, evident, de modul în care vor reacționa cetățenii, dar și de măsurile luate de autorități.

Scenariul 1 – este, probabil, cel mai oprtimist dintre toate (dar și cel mai puțin plauzibil) – guvernele lumii își vor da mâna și vor elabora un plan comun, de închidere simultană ale granițelor și de demarare a unei campanii agresive de identificare a purtătorilor virusului pentru prevenirea răspîndirii bolii.

Scenariul 2 –  în timp ce se așteaptă realizarea unui vaccin, țările vor  încerca să întârzie răspândirea virusului în următoarele 12 – 18 luni, prin perioade de carantinare intermitente.  În acest caz, autoritățile medicale ar trebui să anticipeze cu câteva săptămâni înainte dacă sunt suficiente paturi, ventilatoare și personal medical pentru a-i trata pe cei infectați. Pe baza acestora, guvernele vor decide dacă trebuie să relaxeze, sau să înăsprească măsurile de carantinare.

Scenariul 3 – statele lumii ar urma exemplul Coreei de Sud, în timp ce așteaptă realizarea unui vaccin. Cu alte cuvinte, ar crește foarte mult capacitatea de testare pentru a identifica toți purtătorii de virus, ar realiza anchete epidemiologice pentru a-i identifica pe cei cu care au intrat în contact și i-ar pune în carantină pentru trei săptămâni. Acest scenariu implică, însă, un efort substanțial: ar fi nevoie de planuri la scară largă, dezvoltarea rapidă a unor aplicații de monitorizare a populației,  mii de voluntari pentru prelevarea probelor necesare pentru testare și multe altele. Astfel, ar putea fi aplicate măsuri de relaxare a distanțării sociale pentru a preveni răspândirea virusului și pentru a ușura presiunea asupra sistemelor de asistență medicală.

Scenariul 4  – ar implica gestionarea crizei prin tratarea simptomelor și nu a cauzei. Personalul medicali ar putea administra terapii antivirale care împiedică deteriorarea stării pacienților până la punctul în care ar avea nevoie de terapie intensive sau prevenirea decesului acestora atunci când ajung într-o stare critică. O soluție și mai bună ar fi utilizarea terapiei profilactice pentru a preveni apariția COVID-19, în combinație cu testarea rapidă, pentru a-i identifica pe cei care au fost infectați. În țările cu resurse, acest lucru ar putea funcționa, dar pentru țările mai sărace această abordare ar fi dificilă, dacă nu chiar imposibilă.

Cert este că, indiferent de scenariu, nu există soluții ușoare și fără costuri imense pe termen lung.

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.