Actual

Coronavirus -premierul Spaniei vrea să prelungească starea de urgență încă o lună

Starea de urgenţă din Spania, care a fost instituită în 14 martie, a mai fost prelungită de câteva ori şi, teoretic, ar trebui să se încheie  în 24 mai. În baza ei, guvernul şi-a putut asuma mai multe competenţe, având în vedere nivelul ridicat de descentralizare al Spaniei, şi a putut  limita circulaţia persoanelor, în cadrul unora din cele mai drastice restricţii aplicate pe plan global. Nici nu e de mirare că s-a recurs la aceste restricții, având în vedere că Spania a făcut parte din topul fruntaș al îmbolnăvirilor și deceselor pe plan european. cu 230.000 de contaminări confirmate și peste 27.000 de morți.

Săptămâna trecută, guvernul a permis ieşirea progresivă din izolare în jumătate din ţară, prima fază incluzând între altele redeschiderea teraselor şi a restaurantelor şi autorizarea reuniunilor familiale sau între prieteni cu maximum 10 persoane. De astăzi, restricţiile vor fi ridicate şi în alte regiuni.  Deocamdată, însă, regiunea Madrid, o mare parte din regiunea învecinată Castilia şi Leon, precum şi Barcelona,  rămân în izolare strictă, spre nemulțumrea oamenilor, care au participat la mai multe proteste.

Potrivit Agerpres, premierul Pedro Sachez ar vrea să prelungească starea de urgență și după data de 24 mai, astfel încît aceasta să dureze până la finalul ieșirii progresive din izolare a țării.  Noua prelungire mai trebuie însă aprobată de Camera Deputaţilor, unde guvernul este minoritar şi opoziţia de dreapta a refuzat să participe la vot data trecută.

V-ar putea interesa și:

Vești care dau speranță – o țară europeană anunță că a învins epidemia!

 

loading...
----------------------
Loading...