Actual Featured

Crăciunul este despre familie, iubire, clipe liniștite alături de familie, colinde și cadouri

Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbători ale anului. Crăciunul este despre familie, iubire, clipe liniștite alături de familie, colinde și cadouri. De altfel, cu ocazia Nașterii Domnului, românii țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri, pentru a se asigura că le va merge bine până la Crăciunul următor, respectând toate superstițiile rămase de la strămoșii noștri.

Cele mai frumoase tradiții de Crăciun
De Crăciun, oamenii țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri, care diferă în funcție de zona din care provin. Una dintre cele mai frumoase tradiții este colindul. Încă de dimineață, cei mici, dar și cetele organizate din adulți și chiar vârstnici pornesc la colindat, cu steaua în mână, pentru a vesti Nașterea Domnului. Oamenii sunt încântați de acest obicei, deși nu se mai respectă atât de mult, în special în zonele urbane.

În Maramureș, colindătorii intră doar acolo unde sunt semne că vor fi primiți cu drag. Astfel, maramureșenii lasă lumina aprinsă, pentru a da de veste că sunt pregătiți să primească în casa lor vestitorii Nașterii Domnului și aducătorii de noroc.

Tot la Maramureș se ține cont de spălarea feței cu apă curgătoare, unde se pune și un ban de argint. Se spune că acela care păstreaza ritualul va avea un an nou ferit de boli și ghinion. În plus, ei îmbracă cele mai frumoase straie, pregătite special pentru marea sărbătoare, și merg la biserică de la mic la mare.

La olteni se practică adunarea gunoaielor chiar în ziua de Crăciun. La acest proces participă toată familia, pentru a se asigura că nu rămâne nicio hârtie. Se zice că, în orice curte curată, anul următor vor fi multe păsări, care vor aduce ouă și vor crește sănătos.

Înainte de Crăciun, credincioșii țin post și chiar post negru, pentru a se simți mai curați în ziua cea mare. La masa de Crăciun, sub toate bunătățile pregătite, este bine să fie așezate fire de fân și semințe de porumb, grâu sau floarea-soarelui, pentru liniște și bogăție în casă, dar și penru prosperitate și pentru un an mai bun. După masa din seara sfântă, acestea se oferă animalelor și se spune că le vor ține ferite de boli.

De Crăciun, oamenii nu uită nici de cei trecuți în neființă. Se spune că este bine să dăm de pomană pentru ei și să mergem la locurile lor de veci, unde să le aprindem o lumânare. Se spune că lumina aprinsă de Crăciun nu poate fi stinsă niciodată.

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.