Ni se întâmplă adesea ca, din cauza responsabilităților care ne apasă pe umeri – fie legate de carieră, fie de viața personală – să uităm cu totul de noi, deși, să ne păstrăm mintea și corpul sănătoase, ar trebui să fie o proritate absolută. Multe persoane se trezesc la realitate prea târziu, când semnele ignorate conștient, sau inconștient, s-au transformat deja în boli grave. Ca să nu ajungeți și voi în această situație, fiți cu băgare de seamă la următoarele semnale de alarmă:
- aveți mai mereu un fel de ceață pe creier – chiar și după ce considerați că v-ați odihnit bine, vi se întâmplă să plecați de acasă fără cheile de la mașină, sau fără portmoneu, uitați unde ați pus anumite obiecte și sunteți adesea dezorientați în spațiu, sau timp.
Oamenii de știință spun că această ceață a creierului poate indica probleme mai grave, cum ar fi dezechilibrele hormonale (de pildă, o difuncționalitate a glandei tioride). Luați, așadar, în considerare, o analiză a sângelui, care măsoară toți hormonii și biomarkerii voștri.
- viața voastră sexuală este în derivă – responsabilitățile profesionale, sau cele de părinte, pot reduce mult apetitul sexual. Dar, dacă situația se prelungește, ați putea da vina, de asemenea, pe anumite dezechilibre în organism, mai ales dacă scăderea libidoului este asociată și cu oboseala, depresia, sau creșterea în greutate. În acest caz, vă sfătuim să mergeți cât mai repede la medic.
- stresul vă copleșește. Am mai spus-o și în alte articole și o repetăm: pe termen lung, stresul vă poate afecta grav sănătatea. Când nivelurile hormonului cortizol sunt flucutante, acest lucru poate duce la stări psihice proaste, anxietate, lipsă de apetit sexual, ș. a.m.d. Poate nu ar strica să învățați să gestionați mai bine situațiile stresante din viață, să mâncați cât mai sănătos, să faceți mișcare fizică și să apelați la orice terapii care v-ar putea ajuta, inclusiv la un psiholog.
- simțiți o stare permanentă de somnolență. Acest lucru ar putea indica chiar faptul că suferiți de apnee de somn – o tulburare specifică, care poate avea consecințe grave în timp asupra stării de sănătate. Mergeți, așadar, la medic, ca să aflați exact ce se întâmplă cu voi.
- amorțeală permanentă în mâini și picioare. Dacă experimentați așa ceva doar din când în când, e un lucru normal, însă, când episoadele devin tot mai frecvente, este posibil să aveți un deficit de vitamina B12. Netratată, această carență poate duce la o anemie severă.
- aveți pielea foarte uscată. În mod normal, aproape toată lumea are pielea uscată în anotimpul rece, dar, dacă problema persistă și după venirea căldurii, atunci ar putea fi un indiciu că aveți un deficit de grăsimi sănătoase în organism. Sfatul nostru este să consumați avocado, somon, nuci, măsline, sau să luați suplimente care conțin acizi grași.
V-ar putea interesa și:
Adaugă comentariu