Sănătate

Cum ne apărăm de gerul mușcător? Iată ce ne sfătuiesc medicii să facem

De câte ori nu ați auzit clișeul “iarna și-a intrat pe deplin în drepturi”?  Cu siguranță, de nenumărate ori. Dar dacă privim pe fereastră sau la televizor, vedem că situația este, într-adevăr,  destul de… albă. Sau albastră. Având în vedere că temperaturile extrem de scăzute vor persista și în zilele următoare, trebuie să ne luăm unele măsuri, ca să evităm îmbolnăvirile grave.iarna1

  1. Persoanele în vârstă ar trebui să evite să iasă din casă, mai ales dacă trebuie să meargă cu autobuzul, iar asta presupune minute bune de așteptat în stație. Dacă, totuși, sunt nevoite să o facă, atunci trebuie să se îmbrace corespunzător, cu haine groase și suprapuse, fulare și mănuși și să scurteze cât mai mult posibil perioada pe care o petrec în aer liber.tramvai_soseste_in_statie_iarna-1024x685
  2. Zilele acestea, mai mult ca oricând, trebuie să consumăm multe citrice, lactate, ceapă și usturoi. De asemenea, ar fi bine să nu plecăm din casă fără un termos cu ceai cald la noi, cu miere și multă lămâie.ceaiuri-calde
  3. Îmbrăcămintea trebuie să fie și ea pe măsura frigului. Dacă nu dispunem de haine speciale, termoizolante, atunci ar fi bine să purtăm pulovere suprapuse și neapărat să ne acoperim capul și urechile. Mănușile, de asemenea, nu trebuie să ne lipsească, altfel riscăm să facem degerături.
  4. Încăltămintea trebuie să fie cu un număr mai mare decât purtăm în mod obișnuit, ca să încapă și o pereche de șosete mai groase.
  5. Dacă, totuși, suntem nevoiți să așteptăm autobuzul, să ne mișcăm mereu, chiar și pe loc, ca să ne punem sângele în mișcare.
  6. În cazul copiilor, expunerea la ger nu trebuie să depășească 20-30 de minute zilnic.copiizapada
  7. Medicii ne sfătuiesc să ne schimbăm și alimentația. Ei spun că în zilele foarte friguroase este bine să consumăm cât mai multe supe, ciorbe (cu carne de pui sau de vită), multe fructe și legume. Acestea din urmă ne ajută să ne protejăm imunitatea, afectată de temperaturile scăzute.
  8. Alcoolul este interzis înainte de a ieși din casă! Specialiștii spun că, prin consumul lui, se produce vasodilatația capilarelor, iar căldura din organism va fi redirecționată către suprafață. Apare senzația falsă de cald, când, în realitate, temperatura corpului scade.iarna2
  9. Seara, după o zi de muncă, băgaţi picioarele în apă fierbinte, în care adăugaţi sare grunjoasă și plante care stimulează circulaţia: cimbru, măghiran, ghimbir.
  10. Gingko biloba, muştarul și usturoiul fac parte din categoria produselor naturale care îmbunătăţesc circulaţia, cresc imunitatea naturală a organismului şi se recomandă a fi consumate în anotimpul friguros.
Loading...