Stil

Cum recunoști un om inteligent atunci când îl întâlnești

Surprinzător sau nu, în jurul nostru trăiesc, din păcate, mai puțini oameni inteligenți decât ar fi de dorit.  Și aici ne referim la cei cu adevărat inteligenți, nu la acele persoane sărace cu duhul, dar care își închipuie că sunt pline de calități remarcabile. Inteligența a fost, aproape întotdeauna, o trăsătură umană considerată prețioasă. În linii mari, persoanele inteligente aleg să studieze mai mult, au abilitatea de a-și construi un statut social bun și reușesc cumva să gestioneze mai ușor obstacolele pe care le întâlnesc în cale. Oamenii înzestrați cu darul inteligenței sunt mai echilibrați, au capacitatea de a gândi proiecte pe termen lung, sunt mai bine informați și, în general, au mult bun simț. Iată, așadar, câteva dintre trăsăturile după care poți să recunoști o persoană inteligentă, atunci când o întâlnești:

  1. Oamenii inteligenți vorbesc pentru a împărtăși informații. Ei consideră vorbăria goală o pierdere de timp, așa că se exprimă scurt și la obiect, venind cu idei și ipoteze interesante. Nu vor fi interesați de bârfe și cancanuri, ci se concentrează pe lucruri importante.
  2. Recunosc cinstit atunci când nu știu ceva. Mulți oameni obișnuiesc să pretindă că înțeleg ceva ce nu știu și să dea din cap aprobator,  fără niciun sens și asta deoarece vor să pară mai buni decât sunt în realitate, însă o persoană inteligentă nu simte nevoia de falsitate.
  3. Oamenii inteligenți trec direct la subiect, deoarece consideră, din nou, că este o pierdere de timp să umpli o conversație cu non-idei și cu tot felul de fleacuri.
  4. Iau în considerare mai multe perspective. Oamenii cu adevărat inteligenți nu consideră că au întotdeauna dreptate, ei abordează obiectiv și lucrurile cu care nu sunt întotdeauna de acord, pe care sunt dipuși să le discute și să le înțeleagă.
  5. Nu au nimic de demonstrat. Spre deosebire de oamenii săraci cu duhul, cei inteligenți nu simt niciodată nevoia să le dovedească celor din jur cât sunt de valoroși, cu alte cuvinte, nu se laudă. Probabil sunt siguri pe ei și consideră că nu au niciun motiv să îi facă pe ceilalți să se simtă inferiori.
  6. Au răbdare. Iar acest lucru se manifestă și în cazul unor subiecte dificile, ambigue, sau vagi.
  7. Oamenii inteligenți sunt buni ascultători. Așa cum spuneam, au răbdarea și curiozitatea de a afla și perspectiva interlocutorului, așa că îl vor asculta pe acesta cu un real interes.
  8. Își îmbunătățesc mereu cunoștințele. O persoană inteligentă nu își va pierde vremea cu nimicuri, ci va studia, într-un fel sau altul, toată viața. O astfel de persoană este interesată de lectură, de artă, de cunoaștere în general.

V-ar putea interesa și:

Pledoarie pentru lectură. 15 motive pentru care ar trebui să citiți mai mult

Ce spun culorile pe care alegem să le purtăm despre personalitatea noastră? Află dacă ești creativă, optimistă, sau, dimpotrivă, timidă și înclinată spre depresie

 

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.