Stil

Cum să eviți panica în situații extreme, așa cum este criza provocată de Coronavirus

Criza mondială iscată de Coronavirus este și un test pentru noi toți. Un test care ne arată cum reacționăm în situații extreme, cum gestionăm o problemă cu adevărat gravă, cât de emapatici, sau dimpotrivă, de lipsiți de umanitate suntem, ș.a.m.d.  Unul dintre lucrurile firești care apare în astfel de situații este panica. Și e normal să ne întrebăm: putem să ne păstrăm calmul în această isterie generalizată, printre atâtea știri apocaliptice și bilanțuri tragice? Ei bine, nu știu dacă putem, dar cu siguranță ar trebui să încercăm. Știți de ce? Pentru că panica nu ne tratează de Coronavirus, pentru că isteria ne împiedică să luăm decizii raționale și, pentru că, odată ce această criză va trece, s-ar putea să ne rușinăm de modul în care am reacționat față de noi înșine și față de alții!

Ca să vă păstrați, așadar, calmul, iată câteva strategii la care puteți apela:

  • în primul rând, luați-vă toate măsurile de protecție necesare (de la spălat pe mâini, până la izolare, dacă este posibil și meseria v-o permite).
  • informați-vă în legătură cu evoluția situației de criză, dar din surse sigure și avizate, nu de pe Facebook! Ba chiar dimpotrivă, vă sfătuim ca în această perioadă, să stați cât mai departe de rețelele de socializare, pentru că  acolo veți fi bombardați cu tot felul de știri exagerate, sau false.
  • încercați să găndiți pozitiv, oricât de greu vi s-ar părea
  • faceți mișcare fizică și mâncați cât mai sănătos, pentru că asta vă va ajuta și cu starea psihică, dar și cu sistemul imunitar, care este singurul zid de apărare împotriva virusurilor de price fel.
  • citiți, uitați-vă la un film bun, acordați-vă timp pentru voi înșivă, cu alte cuvinte încercați mereu să vă ocupați mintea cu alte lucruri, ca să vă gândiți mai puțin la criza pe care o traversați.
  • nu căutați vinovați. La ce bun? Asta nu rezolvă în niciun fel criza, ci alimentează ura și distanța dintre oameni.
  • gandiți-vă tot timpul că, de-a lungul istoriei, anumite decizii luate de oameni raționali, care nu s-au panicat, au salvat multe vieți.
  • nu subestimați rezistența umană. Lumea nu se va sfârși cu această criză! Omenirea a mai trecut prin situații similare – molime, războaie – și a dăinuit până în ziua de zi. Mulți oameni își fac griji cum vor face față unei carantine și cad în capcana de exagera cât de rău vor fi afectați de evenimentele negative și de a subestima propria lor capacitate de adaptare la o anumită situație. Sunteți mai puternici decât credeți!

V-ar putea interesa și:

7 mituri despre Coronavirus, care au fost demontate de specialiști

Gândiți mult prea mult? Despicați firul de păr în patru în orice situație? Iată cum puteți scăpa de acest obicei, care poate fi un factor în plus de stres

loading...
Loading...

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.