Stil

Cum să-ți antrenezi creierul să nu mai tânjească după mâncare nesănătoasă

Alimentele procesate și cele nesănătoase, în general, nu numai că ne sabotează eforturile de a slăbi, dar sunt și bombe cu ceas pentru organism, pentru că stimulează apariția proceselor inflamatorii care duc la boli cronice. Dar de ce tânjim mereu după acest tip de alimente?  Oamenii de știință spun că majoritatea produselor pe care le cumpărăm din supermarket sunt astfel gândite de producători, încât să ne  creeze dependență. Ele conțin zahăr, grăsimi și alte substanțe chimice care ne fac să vrem să mâncăm cât mai mult. Totuși, ce este de făcut, ca să ne ținem la distanță de acest tentații periculoase? Iată câteva sugestii:

  1. Schimbați-vă micile rutine zilnice. De pildă, dacă aveți de făcut cumpărături la magazinul din colț, faceți înainte de asta o plimbare de 15 minute prin cartier. Un studiu realizat recent arată că mersul pe jos poate reduce temporar pofta pentru gustări bogate în calorii.
  2. Mergeți la cumpărături cu liste bine întocmite, cu stomacul plin și încercați să nu vă abateți de la ce este trecut pe lista respectivă, adică să nu cumpărați prostioare care v-ar putea face cu ochiul. E simplu: dacă nu țineți în casă produse nocive, nu aveți cum să le mâncați, nu?
  3. Asigurați-vă că aveți mereu la îndemână și la vedere gustări sănătoase. Atunci când ni se face foame, tentația e mare să punem mâna pe un pachet de biscuiți, sau niște chipsuri. Dar dacă avem întotdeauna în frigider niște hummus și o farfurie cu ardei roșii și castraveți tăiați felii, nu trebuie decât să întindem mâna și să ne servim.  De asemenea, asigurați-vă că aveți mereu în bucătărie nuci, sau semințe, ori câteva fructe peroaspete, ca să vă potoliți foamea atunci când simțiți nevoia.
  4. Mâncați mai încet și mestecați mâncarea mai mult decât obișnuiați să o faceți până acum. Un alt studiu a demonstrat că persoanele care mestecă foarte mult fiecare îmbucătură mănâncă mult mai puțin decât cele care înghit totul pe nerăsuflate.
  5. Renunțați la alimentele nesănătoase treptat. Schimbările în bine trebuie făcute cu răbdare și în timp, pentru că nu vrem să șocăm organismul, obișnuit cu un anumit fel de mâncare. Așadar, începeți prin a reduce treptat cantitatea de zahăr și produse procesate, în loc să renunțați la ele de pe o zi pe alta.  Așa veți avea șanse mai mari să vă vindecați de dependențe.

V-ar putea interesa și:

Cum să depășești momentele critice și lipsa de motivație care apar atunci când urmezi un regim de slăbire pe termen lung

Deficitul de calorii – probabil cea mai sigură metodă prin care puteți pierde în greutate

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.