Sănătate

Cum și ce trebuie să mănânce persoanele care au probleme cardiace

Se știe deja că ceea ce mâncăm ne poate influența starea de sănătate și s-a dovedit științific că anumite obiceiuri alimentare pot favoriza apariția, sau pot agrava bolile de inimă. Să știți, însă, că niciodată nu este prea târziu să alegeți o dietă sănătoasă, care să vă ajute să duceți o viață normală, chiar dacă aveți anumite afecțiuni cardiace. Iată care sunt sugestiile noastre în acest scop:

  1. Controlați mărimea porțiilor. Cât de mult mâncați este la fel de important ca și ceea ce mâncați. Porțiile prea mari, ghiftuiala, mesele servite în oraș (dacă nu știți ce să comandați), vă pot face să consumați mai multe calorii decât ar fi cazul. Folosiți farfurii de mici dimensiuni, sau chiar obișnuiți-vă să vă cântăriți mâncarea, consumați mai multe legume și foarte puține alimente bogate în grăsimi nesănătoase, sau sodiu.  De exemplu, dacă vreți să consumați carne, mărimea porției nu trebuie să depășească mărimea palmei dvs.
  2. Consumați mai multe legume și anumite fructe (cum ar fi cele de pădure). Acestea sunt bogate în vitamine și minerale, au puține calorii și ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare. Orientați-vă, așadar, cât mai mult, pe rețete care au legume ca principale ingrediente.
  • Ce fructe și legume să alegeți: proaspete, sau congelate, cu conținut scăzut de sodiu, conserve cu legume sau fructe în apă, sau în suc propriu
  • Ce fructe și legume să evitați: legume gătite cu sosuri cremoase, prăjite în ulei, conserve de fructe, sau fructe congelate cu zahăr adăugat.
  1. Alegeți cerealele intregrale. Acestea sunt surse bune de fibre și alți nutrienți importanți pentru organism și joacă un rol esențial în reglarea tensiunii arteriale și a sănătății inimii. Așadar, alegeți pâine integrală, orz, quinoa, orez brun, sau hrișcă. Evitați, în schimb, tot ce conține făină albă (biscuiți, brioșe, gogoși, prăjituri, torturi. etc.)
  2. Limitați cât puteți de mult grăsimile nesănătoase. Asta înseamnă să renunțați la prăjeli, la carnea grasă, la lactatele foarte grase. Alegeți, în schimb, grăsimile sănătoase, ca uleiul de măsline extravirgin, carnea de pește, nuci, semințe și avocado. Țineți cont, totuși, că toate grăsimile – sănătoase sau nu – sunt bogate în calorii, așa că trebuie consumate cu măsură.
  3. Alegeți proteine cu conținut scăzut de grăsimi. Peștele, carnea slabă de pasăre sau curcan, produsele lactate degresate și ouăle – sunt cele mai bune surse de proteine. Iar dacă nu vă omorâți după produsele de origine animală, să știți că fasolea, mazărea, lintea, nucile, sau soia, sunt de asemenea surse excelente de proteine.
  4. Reduceți drastic consumul de sare. Sarea contribuie la creșterea tensiunii arteriale și este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Trebuie, așadar, să înlocuiți sarea în preparatele culinare cu condimente și ierburi aromatice și să fiți foarte atenți la etichetele produselor pe care le cumpărați, deoarece conțin, de regulă, foarte mult sodiu.
  5. Alcătuiți-vă meniurie în avans. Planificarea acestora o să vă ajute mult să evitați tentațiile culinare nesănătoase, așa că cel mai bine ar fi să vă creați propriile meniuri pentru fiecare săptămână, pe baza principiilor enumerate mai sus. Puneți întotdeauna accentul pe legume, fructe și cereale integrale și limitați alimentele sărate, sau prea bogate în grăsimi.
  6. Permiteți-vă câte un tratament ocazional. Suntem oameni, până la urmă, iar renunțarea la tot ceea ce ne face poftă nu înseamnă decât frustrare. Faptul că, din când în când, mai gustați și din lucruri „interzise”,  nu anulează rezultatele dietei sănătoase pe care ați ales-o.

V-ar putea interesa și:

Varicele – o problemă dureroasă și inestetică. Iată câteva remedii naturiste care vă pot fi de folos

Șapte obiceiuri aparent mărunte, dar care ne pot pune în pericol sănătatea

loading...
----------------------
Loading...

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.