Sănătate

Cumpătare de sărbători! Mâncatul excesiv și lipsa de mișcare fizică pot duce la dezechilibre grave în organism

Perioada sărbătorilor de iarnă este una foarte grea. Și nu ne referim doar la toată vânzoleala care o însoțește – goana după cadouri, vizite, prepararea bucatelor tradiționale – ci și la șocul la care va fi supus organismul nostru. Dacă până acum am ținut post, sau am fost oricum mai cumpătați la mâncare, ba chiar unii dintre noi au făcut și sport în mod constant, acum trecem în extrema cealaltă. Majoritatea persoanelor au tendința ca de sărbători să consume în exces alimente grase, dulciuri, alcool  și să renunțe la mișcare. Cât timp credeți, însă, că durează ca o persoană sănătoasă să devină mai vulnerabilă la diferite afecțiuni? Ei bine, mult mai puțin decât credeți. 

Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Liverpool arată că doar două săptămâni fără activitate fizică și cu o dietă haotică,  pot duce la schimbări musculare și metabolice care ar putea crește riscul apariției diabetului zaharat sau al afectiunilor cardiovasculare. Specialiștii care au realizat acest studiu încearcă să tragă un semnal de alarmă asupra consecințelor periculoase pe care le are un comportament sedentar și o alimentație nesănătoasă, chiar și pentru o scurtă perioadă de timp. Subiecții studiului – bărbați și femei de diferite vârste – au fost îndemnați să trăiască timp de două săptămâni o viață sedentară și să mănânce tot ce își doreau. Ei bine, fără excepție, după termenul impus, toți luaseră în greutate, aveau mai multă grăsime pe abdomen și pierduseră din masa musculară. Mai grav este, însă, că analizele nu le-au ieșite prea bine, iar unii parametri, care aveau valori normale înainte de experiment, s-au modificat semnificativ.

Bun, o să spuneți, asta înseamnă că noi nu ne mai putem bucura de sărbători? Ba da, vă puteți bucura, dacă mâncați cu măsură – niciodată trei feluri la o masă, porții cât mai mici, alcool cât mai puțin. La fel de important este să nu renunțați la mișcare fizică. Nu vă cere nimeni să faceți ore epuizante de antrenament (decât dacă vă face plăcere), dar câte o plimbare lungă puteți face în fiecare zi. De asemenea, puteți alege mersul pe jos în loc de mașina personală sau mijloacele de transport în comun. Nu doar că așa o să vă permiteți câte un păhărel de vin, dar va ajuta și digestia,  după mesele pe care le veți lua în familie.

 

V-ar putea interesa și:

Când nu știi ce să alegi, alege… yoga. Află ce beneficii vei avea

Șapte metode prin care puteți face mișcare fără să mergeți la sală

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.