Stil

De ce devin unii oameni adepți ai teoriilor conspirației? Iată ce spun psihologii

Teorii despre conspirații la nivel mondial există de când lumea și pământul, dar acum, odată cu actuala pandemie, s-au răspândit ca ciupercile după ploaie. În mediul online au apărut tot felul de voci care susțin vehement că actuala criză ar fi  fost generată artificial de indivizi precum miliardarul Bill Gates, că vaccinarea împotriva noului coronavirus nu este altceva decât un mijloc de a ne introduce cipuri de urmărire în corp, ș.a.m.d. Nu le mai înșirăm pe toate, pentru că le știți foarte bine.

Având în vedere amploarea pe care a luat-o acest fenomen, care de la un punct încolo poate deveni chiar periculos, am fost curioși să aflăm ce spun psihologii despre cei care cred și răspândesc aceste teorii:

  • ei bine, experții spun că adepții conspirațiilor sunt, de regulă, oameni care au o neîncredere profundă în autorități – oameni de știință, lideri politici, etc. În plus, aceste teorii reușesc cumva să le satisfacă anumite nevoi psihologice – dorința de înțelegere, de certitudine, de control, de securitate. Cu alte cuvinte, dacă reușești să găsești o explicație logică (pentru tine) la o situație dramatică, așa cum este actuala criză globală, ai cumva senzația că deții controlul asupra situației. De cele mai multe ori, cercetătorii au găsit corelații între credințele conspiraționiste și incertitudine, ori teamă.  Totodată, nevoia de modele/șabloane și cea de a căuta sens,  sunt o altă combustie pentru conspirații. Credințele în teoria conspirației apar ca un răspuns cognitiv atunci când oamenii caută patternuri, acolo unde ele nu există.
  • o altă explicație pe care o dau psihologii se referă la nevoia de a deveni liderul unui grup. Persoana care răspândește astfel de teorii vrea să domine, să își impună ideile cu o anumită superioritate, să își mențină  în interiorul grupului său o imagine pozitivă. Dorința de a te simți unic și special te poate trimite pe panta teoriilor fantasmagorice. “Teoriile conspirației le permit oamenilor să creadă că se află în posesia unor informații rare și importante, pe care oamenii de rând nu le dețin, iar asta îi face să se simtă speciali și să le crească încrederea în sine”, precizează cercetătorii.
  • lipsa de confirmare ca individ, lipsa gândirii critice, lipsa educației, gândirea religioasă, sunt alte cauze pentru care oamenii îmbrățișează teoriile nevalidate științific.
  • anxietățile personale și teama că lucrurile merg rău în societatea în care trăiești sunt alte slăbiciuni care împing oamenii să creadă în conspirații. Oamenii care se simt excluși social, care au fost victime ale discriminării rasiale, care au fost victime ale unor abuzuri din partea autorităților, tind să împărtășească apoi teoriile conspirației și din motivul că astfel găsesc o explicație pentru nedreptățile care li se întâmplă.

În fapt, spun experții, teoriile conspirației prind la oamenii care caută adevărul,  sau se consideră apărătorii acestuia, dar nu sunt înzestrați cu acele instrumente cognitive ca să îl caute în locurile corecte.

 

V-ar putea interesa și:

7 lucruri sănătoase de făcut seara, înainte de culcare. Încearcă-le și tu!

 

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.