Timp Liber

De ce este șarpele încolăcit pe un baston simbolul medical universal

De la sigla Organizației Mondiale a Sănătății, până la spitale, farmacii, sau unele ambalaje medicale, imaginea șarpelui încolăcit pe un baston este frecvent întâlnită. Dar v-ați întrebat vreodată ce simbolizează ea?

Ei bine, pentru cei care nu știu, iată explicația (de fapt, una dintre ele, pentru că sunt două): se spune că bastonul era purtat de zeul olimpian Hermes. În mitologia greacă, Hermes era un mesager între zei și oameni – ceea ce explica aripile, și un ghid al lumii subpamântene – care explică bastonul. Hermes a fost de asemenea și patronul călătorilor, ceea ce sugerează o legatură cu medicina prin prisma faptului că acum cateva zeci de mii de ani, vracii și doctorii aveau de parcurs distanțe mari pentru a ajunge la pacienți. De unde, însă, șarpele? Se spune că Hermes ar fi folosit la un moment dat bastonul pentru a separa doi șerpi care se băteau și care au rămas ulterior încolăciți  în jurul acestuia.

O a doua versiune a simbolului medical susține că toiagul îi aparține lui Esculap, fiul lui Apollo și al prințesei Coronis, considerat semizeul grec al medicinei. Potrivit mitologiei, el era atât de priceput,  încât putea readuce morții la viață. Legenda spune, însă, că Esculap a fost ucis de Zeus cu un fulger, din cauza faptului că tulbura ciclul natural al vieții și al mortii. Dupa ce a murit, Zeus l-a pus pe Esculap printre stele, drept constelația Ophiuchus,  sau „purtătorul de șerpi”. Grecii au privit șerpii ca fiind sacri și i-au folosit în ritualurile de vindecare, în onoarea lui Esculap. Veninul era considerat pe atunci vindecător, iar faptul că șerpii iși leapadă pielea era considerat un simbol al renașterii si al reînnoirii.

 

V-ar putea interesa și:

Sunetul muzicii – neprețuit pentru sănătatea psihicului și a organismului nostru. Află de ce trebuie să asculți zilnic muzică

 

loading...
----------------------
Loading...