Stil

De ce înșeală cine înșeală? 6 motive care pot duce la infidelitate

Dacă o să întrebi mai multe persoane ce părere au despre infidelitate, majoritatea o să-ți răspundă că e un lucru total greșit. Și, totuși, există atâtea perechi care se destramă pentru că unul dintre parteneri a călcat strâmb, există atâtea căsnicii pline de frustrare și suferință, pentru că “el a avut o aventură cu secretara”, sau ea a găsit mai multă cădură și înțelegere în brațele altui bărbat.  Unele studii recente arată că aproximativ 25% dintre bărbații căsătoriți au relații extraconjugale. La femei, procentul e ceva mai mic: 20%.

Totuși,  se naște în mod firesc întrebarea: de ce înșeală cine înșeală? Pentru că nu este vorba doar despre lipsa de moralitate – motivele sunt, în realitate, mult mai complicate. Psihologii ne oferă câteva:

Unul dintre parteneri este profund nemulțumit de celălalt. Este un clișeu, desigur, dar cât se poate de real. Nemulțumirea poate să fie generată de tot felul de situații, dintre care cea mai importantă, nesincronizarea sexuală. Fie există o incompatibilitate fizică între parteneri, care s-a accentuat în timp, fie ritmurile celor doi sunt foarte diferite.  De asemenea, poate interveni și o componentă emoțională. Bărbatul, sau femeia, poate simți o lipsă de conexiune cu partenerul, sau o lipsă de afecțiune și apreciere.

Un decalaj mare între venituri. Ei bine, oricât de greu ar părea de crezut, atunci când într-o familie unul dintre soți aduce banii în casă, iar celălalt este dependent financiar de el, primul dintre ei este, foarte probabil, cel înșelat. Psihologii cred că partenerul cu venituri mai mici se simte frustrat și neapreciat, chiar dacă nu i se fac reproșuri clare și caută desoeri aprecierea în altă relație.

O zi de naștere importantă. Unul dintre parteneri schimbă prefixul, se apropie de ceea ce consideră un prag important al vieții sale și este mai tentat ca oricând să pună în balanță realizările și neîmplinirile de până atunci. De multe ori, spun psihologii, simte că s-a irosit într-o căsnicie care nu îl satisface pe deplin și este foarte tentat să alunece spre o relație extraconjugală, mai ales dacă i se ivește și ocazia.

Plictiseala. Este, poate, cel mai comun motiv pentru care apare infidelitatea. Este normal, anii au trecut, partenerul nu mai are niciun mister de dezvăluit, îl cunoști foarte bine pe dinafară și pe dinăuntru, iar prezența lui te irită câteodată. Ba poate că anii au fost și nemiloși cu el, iar persoana suplă și amuzantă de care te-ai îndrăgostit a devenit acum o acritură cu câteva kilograme bune în plus. Cei care au atins acest prag critic al unei relații sunt extrem de deschiși către nou, către aventură!

Te simți nemulțumit de tine. Aici, partenerul nu poate face mare lucru, pentru că trebuie să identifici singur ce anume te face să fii așa. Cert este că persoanele care au ajuns în criză, au nevoia de validare, vor să se simtă atrăgătoare, dorite și atunci caută un nou orizont, o altă persoană care să-i ofere toate acestea.

Speranța că o aventură le poate consolida căsnicia. Da, există și oameni care văd lucrurile în acest fel: după o aventură, privesc relația veche cu alți ochi, cu mai multă prețuire și cred cu tărie că aceasta va deveni mai solidă ca oricând. De cele mai multe ori se înșeală!

 

Șapte lucruri pe care bărbații le găsesc neatrăgătoare la o femeie

Căsnicia ta pare că a ajuns pe nisipuri mișcătoare? Iată 7 semne care îți arată că te îndrepți către divorț

Loading...