Frumuseţe

De ce ne cade părul? Cauze și remedii pentru această problemă

Căderea părului este o problemă frecventă, atât pentru femei,  cât și pentru bărbați. Specialiștii spun că nu trebuie să te ingrijorezi, dacă pierzi între 50 și 100 de fire de păr/zi, pentru că procesele biologice implicate în creşterea părului sunt echilibrate. Părul cade, dar noi fire de păr încep să crească. Ce ne facem, însă, când lucrurile se agravează și începem să pierdem foarte mult păr, pe care îl găsim peste tot: pe pernă, haine, sau în peria cu care ne pieptănăm? Mai întâi, trebuie să vă spunem care sunt principalele cauze care duc la acest fenomen:
deficiența de vitamine – o alimentație dezechilibrată, sau dietele drastice pot duce la o cădere temporară a părului. Acesta are nevoie de  biotină, niacină, zinc, precum şi vitaminele B6, B12, A şi E, pentru a fi frumos și sănătos.
deficiențe imunitare – căderea părului poate fi şi consecinţa unei infecţii în organism. De pildă, primăvara, multe persoane se confruntă cu această problemă, dacă au suferit de gripe sau viroze în timpul iernii. 
dezechilibre hormonale  – sistemul nostru hormonal este foarte sensibil şi reacţionează chiar şi la cele mai mici schimbări. În condiţii normale, estrogenul, hormonul sexual feminin, asigură creşterea unui păr des. Hormonii care nu au niciun efect asupra creşterii părului sunt cei masculini (androgeni), care sunt prezenţi şi la femei în cantităţi mai mici . În condiţii de stres, corpul secretă mai mulţi hormoni androgeni, atât la bărbaţi cât şi la femei. Acest lucru poate crea un dezechilibru hormonal şi poate duce la căderea părului. O altă posibilă cauză ar fi o disfuncţie a glandei tiroide. 
neglijență în îngrijirea părului, folosirea unor produse neadecvate – dacă vă decolorați des, schimbați frecvent culoarea părului, utilizați des placa și ondulatorul, este normal ca aceste maltratări să ducă la subțierea și ruperea firului de păr.

Remedii împotriva căderii părului

Pe piață există o mulțime de suplimente cu vitamine și minerale,  special create pentru stimularea creșterii firului de păr. Pe lângă acestea, puteți recurge și la masarea scalpului cu diferite soluții, cum ar fi: sucul de ceapă, usturoi, sau ghimbir – bogate în flavonoide, care au acțiune antiinflamatoare și care favorizează circulația sanguină la nivelul scalpului. La fel de eficienți pentru tratarea acestei probleme sunt și ardeii iuți. Capsaicina pe care o conțin are puterea, arată unele studii, de a stimula creșterea părului. De asemenea, salvia, rozmarinul și aloe vera, din care puteți prepara o infuzie cu care să vă masați scalpul, sunt benefice pentru stoparea căderii părului. Și unele uleiuri naturale – de măsline, argan, jojoba, sau cocos – pot fi aplicate pe păr, după ce le-ați încălzit puțin în prealabil, lăsându-le să acționeze cel puțin o oră, cu capul acoperit de un prosop. 
V-ar putea interesa și:

Obișnuiți să mergeți la culcare cu părul ud? Iată ce consecințe neplăcute poate avea acest obicei

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.