Stil

De ce sunt atât de nocive știrile false? Cum putem discerne ce să credem și ce nu

Știri false circulă de foarte multă vreme și, din păcate, foarte mulți oameni sunt dispuși să le creadă și să le răspândească.  Am fost expuși la propagandă, reclame mincinoase, știri tabloide și rapoarte menite să creeze confuzie, dar acum, odată cu creșterea dependenței de internet, lucrurile tind să devină de-a dreptul periculoase.  Chiar oamenii de bună credință, care nu sunt neapărat tentați să creadă toate balivernele, pot cădea în capcana unei povești mincinoase, dacă aceasta este prezentată cu multă măiestrie.  Studiile au arătat că peste 50% dintre oameni nu pot să facă diferența dintre o știre reală și una falsă, iar acest lucru poate naște confuzii și neînțelegeri în legătură cu multe probleme sociale, economice, sau politice. Ba mai mult, știrile false pot să fie dăunătoare și pentru sănătate. Da, ați auzit bine! Multe persoane sunt tentate să creadă în tot felul de rețete miraculoase pentru slăbit, în tratamente minune împotriva cancerului, iar când le testează, ajung uneori în situații limită, sau chiar își pierd viața!

Așadar, cu știrile false nu e deloc de glumit. Cum poți discerne în noianul de informații care te înconjoară și care îți este servit prin toate mijloacele mass-media? În primul rând, nu te grăbi să crezi tot ce citești, nu lăsa emoțiile să te copleșească. Verifică informațiile, atât cât poți. Vezi ce surse au fost citate (dacă au fost citate), cere mai multe lămuriri autorilor articolului (dacă acest lucru este posibil). În general, încearcă să îți găsești informațiile utile de care ai nevoie pe site-uri oficiale, care au trecut, ca să spunem așa, proba timpului și, înainte de a încerca orice remediu sau tratament, cere părerea unui specialist. De asemenea, nu te grăbi să răspândești o știre pe rețelele de socializare, dacă nu ești sută la sută convins de veridicitatea ei (sau chiar dacă tu ești!)

În Finlanda, de pildă, o țară foarte evoluată din toate punctele de vedere, bătălia împotriva informațiilor false se duce chiar de pe băncile grădinițelor și școlilor.  Profesorii îi învață pe cei mjici cum să se ferească de tehnicile de manipulare și cum să verifice temeinic informațiile pe care le primesc.

 

V-ar putea interesa și:

 

De ce devin unii oameni adepți ai teoriilor conspirației? Iată ce spun psihologii

 

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.