Stil

Despre nume creștine de Botez – De ce aleg oamenii nume de Sfinți?

De regulă, părinții sunt preocupați și de alegerea unui nume pentru copil. Acest lucru este important deoarece copilul trebuie să aibă un nume care să i se potrivească perfect, să fie eventual și un nume de Sfânt. Potrivit tradiției ortodoxe, numele copilului poate fi ales în funcție de numele unor Sfinți. Se spune că în ziua Botezului, acest Sfânt devine părintele ceresc și Îngerul păzitor al copilului.

Cu mult timp înainte de apariția copilului în familie, atât părinții se gândesc la viitorul nume al copilului, cât și bunicii și alte rude apropiate. Unii sugerează pentru copil să poarte numele bunicului sau al bunicii. În mod sigur, alegerea numelui este foarte important și uneori este dificil de ales. Nașii de botez aleg de asemenea un nume pentru copil și se ocupă și de trusoul pentru Botez. Ei cumpără hăinuțe botez din magazinele de pe Internet, hăinuțe care sunt personalizate în funcție de evenimentul Botezului.

Unii oameni aleg numele copilului în funcție de visele pe care le au. Se spune că unele vise ne pot susține viața sau chiar ne-o pot schimba. Oamenii au deseori vise frumoase prin care ei cred că primesc mesaje directe. De asemenea, ei cred că dacă le apare un înger în vis este semn de protecție divină, că Îngerul păzitor este alături. Potrivit specialiștilor în vise, oamenii care visează pe Arhanghelul Mihail au protecție din partea acestuia.

Se spune că este bine să-l visezi pe Arhanghelul Mihail deoarece astfel te simți protejat. Ideea este că oamenii cred în îngeri și în D-zeu. Ei cred de fapt într-o putere din Univers și consideră că îngerii îi ajută în orice situație din viața lor. De aceea, oamenii credincioși vor să aleagă pentru copilul lor și un nume de Sfânt.

Uneori în viață cu toții avem nevoie de ajutor. Se întâmplă să ne facem prea multe griji pentru problemele pe care le avem și ajungem chiar să visăm anumite lucruri care par să aibă legătură cu aceste probleme. Unii oameni spun că au visat îngeri, ceea ce li s-a părut cu totul neobișnuit. Desigur i-a bucurat acest lucru pentru că se spune că visele cu îngeri sunt bune, deoarece există credința că îngerii vor veghea mereu asupra noastră.

Cele mai populare nume de Sfinți pe care părinții le aleg pentru copiii lor

Oamenii obișnuiesc să dea copiilor lor nume de Sfinți, în onoarea lor. Ei cred în semnificația spirituală a acestor nume și de aceea se gândesc din timp pe care să-l aleagă.

Cele mai populare nume alese de părinți pentru copiii lor sunt:

 • Maria, Mioara, Mariana – de la Sfânta Maria Mare și Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului.
 • Numele de Vasile și Vasilica – după numele Sfântului Vasile cel Mare. Acesta a fost un episcop înțelept care ținea dezbateri cu privire la creștinism.
 • Numele de Ioana, Ion, Ionuț, Ionela și Ioan – după numele Sfântului Ioan Botezătorul.
 • Numele de Antonia, Anton, Antoaneta sau Antonela se referă la Cuviosul Antonie cel Mare.
 • Numele de Veronica sau Vera – de la Sfânta Veronica, care i-a dăruit lui Isus un ștergar în ziua crucificării.
 • Numele de Valentin sau Valentina – de la Sfânta Muceniță Valentina.
 • Numele de Gabriela sau Gabriel – după numele Arhanghelului Gabriel.
 • Numele de George, Gheorghe, Georgiana, Georgeta, Gheorghiță – după Sfântul Gheorghe.
 • Numele de Elena, Constantin, Ileana, Liliana, Lenuța, Constantina – de la numele Sfânta Elena și Sfântul Constantin.
 • Numele de Petru, Pavel, Petronela, Paula, Petra, Paul – de la numele Sfinților Petru și Pavel.
 • Numele de Ștefan, Ștefana, Ștefania – de la numele Sfântul Ștefan.
 • Ilie sau Ilinca se referă la Sfântul Ilie.
 • Numele de Elisabeta sau Eliza se referă la Sfânta Elisabeta.

Frumusețea numelor este percepută în mod diferit de oameni, de aceea este greu să se decidă în alegerea lor. Există factori care influențează această decizie, și anume: gusturile rudelor, părerea părinților, bunicilor, educația, locul de reședință și altele. Unii oameni aleg nume de Sfinți, alții aleg din contra nume fanteziste, nume de personaje literare, etc. Cert este că numele este dat în cinstea sau în memoria oamenilor din a căror nume s-au inspirat.

Numele este frumos dacă face referire la o persoană inteligentă, deosebită, etc. În ceea ce privește numele Sfinților, oamenii cunosc viața acestora și de aceea au o dragoste sinceră pentru Sfinții lui D-zeu, iar ca semn de apreciere ei aleg să dea numele acestora și copiilor lor.

 

Loading...