Diete

Dieta bazată pe grupele de sânge – un regim controversat

În urmă cu câțiva ani, toate dietele aveau la bază câteva principii general valabile, însă în zilele noastre lucrurile au devenit mult mai… personale, dacă putem spune așa. Acum, nutriționiștii încearcă să stabilească regimuri de slăbire bazate pe caracteristicile fiecărui individ în parte. Se creează obiceiuri alimentare noi, care țin cont de analizele, preferințele și stilul de viață al fiecărei persoane.

Una dintre aceste diete, care provoacă însă multe controverse, este cea bazată pe grupele sanguine. Ideea din spatele acestui regim este simplă: așa cum genele fiecărui individ influențează greutatea și capacitatea corpului de a procesa anumite alimente, la fel ar sta, teoretic, lucrurile și cu grupele de sânge.

Ce presupune dieta bazată pe grupele de sânge? Ea a fost dezvoltată de un cercetător în medicina alternativă – Peter D’Adamo, care s-a gândit să facă anumite recomandări legate de nutriție, în funcție de grupa fiecărui individ: A, B, 0 sau AB. De exemplu, susține omul de știință,  persoanele cu sânge de tip A sunt predispuse la boli de inimă, cancer și diabet. De aceea, acestea ar trebui să se concentreze pe o dietă preponderant vegetariană, concentrată pe alimente proaspete și organice.  În schimb, cei care au grupa de sânge 0 au o capacitate foarte mare a de a digera proteinele animale și grăsimile. Așadar, iată care sunt recomandările lui Peter D’Adamo:

Tipul A: mâncați cât mai multe vegetale în stare proaspătă și naturală

Tipul B: evitați puiul, porumbul, hrișca, lămâia, roșiile, arahidele și semințele de susan și mâncați cât mai multe legume verzi, ouă, lactate cu conținut scăzut de grăsimi și carne precum miel sau vânat.

Tipul 0: Aveți liber la carne slabă și la grăsimi sănătoase (avocado, nuci și semințe, uleiuri presate la rece, etc), dar tăiați de pe listă boabele și laptele.

Tipul AB: Evitați cofeina, alcoolul, carnea afumată sau procesată. Consumați în special tofu, fructe de mare, lapte organic și legume verzi.

Apare, însă, întrebarea: puteți pierde, oare, kilogramele în plus, urmând dieta de tip sanguin? Cercetătorii spun că și în cazul acestui regim trebuie să țineți cont de caloriile consumate, de vârsta pe care o aveți și de cât de activ sunteți.

Oricum, după mai multe studii realizate pe această temă, oamenii de știință au ajuns la concluzia că în unele cazuri, dieta bazată pe grupele sanguine a funcționat, în timp ce în cazul altor persoane nu s-a observat nicio îmbunătățire. Unele recomandări sunt, însă, general valabile: e clar că cei care vor consuma cu preponderență legume și vor renunța la carnea procesată, vor observa îmbunătățiri în starea de sănătate. Pe de altă parte, eliminarea completă a unor grupe de alimente poate duce la carențe nutriționale și dezechilibre în organism. În concluzie, oamenii de știință vă sfătuiesc, mai degrabă, să încercați o alimentație care să cuprindă și proteine de origine animală – carne slabă, pește, ouă, dar să mâncați multe fructe și legume. Cu mici excepții, aceste regim va funcționa pentru fiecare.

V-ar putea interesa și:

Dieta cu portocale te ajută să slăbești aproape 7 kilograme în două săptămâni

Slăbește 5 kg în 9 zile cu dieta 3-3-3!

loading...
----------------------
Loading...

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.