Diete

Dieta Dukan, probabil cea mai populară dietă din lume

Trăim în era informaţiei, când suntem bombardate zilnic de reclame care ne promit reţete de slăbire miraculoase, pastile care ne scapă de un număr record de kilograme într-un timp foarte scurt, ingrediente care ard caloriile cu o viteză ameţitoare, fără ca noi să facem vreun alt efort suplimentar decât acela de a le îngurgita.  Ei bine, toate acestea sunt, în realitate,  minciuni periculoase: nu există regim de slăbire fără efort, fără o alimentaţie sănătoasă, fără a-ți schimba modul de viaţă. Există însă diete verificate, care au trecut testul timpului, bazate pe studii ştiinţifice, a căror eficienţă a fost dovedită de mii de persoane care le-au încercat. Dr. Quinn va inaugura o serie de materiale despre aceste metode de slăbire, iar astăzi vom începe cu dieta Dukan, poate cea mai populară dietă din lume.dieta-dukan1Dieta Dukan a fost dezvoltată în urmă cu 40 de ani de medicul nutriţionist Pierre Dukan, însă a devenit extrem de populară abia în anul 2000, odată cu publicarea cărţii „Nu ştiu să slăbesc”, devenită un bestseller în Franţa, iar apoi în intreaga lume.

Putem spune că dieta Dukan este mai prietenoasă decât alte regimuri de slăbire, pentru că nu promovează înfometarea; în schimb, este nevoie de multă disciplină și răbdare pentru a ajunge la rezultatele dorite.  Dukan promite înlăturarea efectului Yo-Yo, astfel că odată cu terminarea regimului, kilogramele pierdute nu vor reveni.  Una dintre cele mai celebre susţinătoare ale acestei diete este Jennifer Lopez.

Dieta Dukan are mai multe etape, a căror durată o stabilești chiar tu, în funcție de numărul de kilograme de care dorești să scapi.dieta-dukan4

FAZA I, sau faza de atac

Această etapă va declanșa un salt în procesul de slăbire.

  • în cazul in care vreți să slabiți până în 5 kg, probabil o zi din această fază este suficientă.
  • între 5-10 kg, perioada de atac durează 3 zile.
  • între 10-20 kg, se recomanda o perioadă de 5 zile
  • pentru mai mult de 20 de kilograme, faza de atac poate dura între 7 și 10 zile.

În faza de atac, mesele vor fi alcătuite predominant din proteine: carne slabă de vită sau vițel, iepure, vânat (excluse carnea de porc sau miel), carne alba de pui sau curcan, pește, fructe de mare, ouă (nu mai mult de două pe zi), produse lactate degresate integral, mezeluri slabe obținute din carne de pui, curcan, mânzat, tărâțe de ovăz (se administrează cam două linguri pe zi). Puteți consuma ceai, cafea sau sucuri care nu conțin adaos de zahăr și trebuie să beți minimum doi litri de apă pe zi.

Faza a doua, sau faza de croazieră

Este faza în care se combină regimul proteic cu unul care conține proteine și legume. dieta-diukan3Puteți alterna o zi și o zi cele două regimuri. În ziua de proteine și legume puteți consuma orice fel de legume doriți, mai puțin orez, mazăre, fasole și porumb.  Aveți liber în schimb la: salată verde, broccoli, conopidă, roșii, castraveți sau ridichi. Leguminoasele pot fi ingerate în stare naturală, crude, sau preparate termic, fierte în apă sau la aburi. Faza de croazieră poate dura mai multe zile, în funcție de rezultatul pe care ți-ai propus să îl obții.  Este, practic, faza în care trebui să dai jos kilogramele în plus.

Faza a treia, sau faza de consolidare

Această fază este probabil cea mai importantă, pentru că acum se contracarează tendința organismului de a recupera kilogramele pierdute.  Este o fază mai relaxată și mai ușor de ținut, pentru că puteți adăuga următoarele alimente: două felii de pâine integrală pe zi și o porție de fructe pe zi (mai puțin banane), însă aveți liber la nuci și arahide.  Totuși, în această etapă trebuie obligatoriu să consumați timp de o zi pe săptămână exclusiv proteine, ca în faza de atac. Totuși, puteți să introduceți în alimentație cartofi, mazăre, linte sau fasole, dar nu mai mult de o porție pe săptămână. De asemenea, aveți voie să consumați, în cantități mici, carne de porc sau de miel.  Iar ca premiu aveți voie o masă pe săptămână în care să consumați tot ce doriți, însă, firește, în cantități rezonabile! Faza de consolidare se calculează astfel: pentru fiecare kilogram pierdut în primele două etape veți urma zece zile de dietă. Exemplu: dacă în primele două faze ați pierdut 5 kilograme, atunci faza de consolidare durează 50 de zile.

Faza a patra, sau faza de menținere

Este un regim pe care este recomandat să îl urmați pentru tot restul vieții.dieta-dukan2

Medicul Pierre Dukan vă recomandă ca, odată ajunși aici, să consumați exclusiv proteine o zi pe săptămână (preferabil joia), două linguri de ovăz zilnic și să faceți mișcare, măcar moderat.  În această etapă, puteți mânca dulciuri și făinoase, dar nu mai mult de o porție pe săptămână. De asemenea prăjelile trebuie consumate cu moderație.

Contraindicații – această dietă nu trebuie urmată de persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare și diabet.  Există și multe voci împotriva acestei diete, care susțin că un consum excesiv de proteine este dăunător pentru corp pe termen lung

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.