Diete

Dieta pe bază de pește și beneficiile ei pentru sănătate

Dieta  pe bază de pește este, practic, o dietă vegetariană care include în alimentație pește și fructe de mare. Cine dorește să urmeze acest regim va mânca fructe, legume, cereale, leguminoase și, bineînțeles, pește (păstrăv, biban, somon, ton, crustacee, stridii, scoici și multe altele).

Unele persoane mai consumă din când în când și produse de origine animală, de genul ouă, iaurt sau brânză, dar nu au voie niciun fel de carne sau produse din carne.  Mulți nutriționiști compară această dietă cu dieta japoneză, care include mult pește și fructe de mare în alimentație.

O masă ideală pentru cei care urmează acest regim arată așa: 50% legume, 25 % pește sau fructe de mare și 25% cereale integrale sau alți carbohidrați complecși.

Susținătorii acestei diete vor mânca adesea plante aromate, măsline, quinoa, ardei iute, nuci, semințe și uleiuri vegetale. Ei urmăresc două scopuri: pierderea în greutate și îmbunătățirea stării de sănătate.

Efectele dietei pe bază de pește

Unele persoane care vor să renunțe la carne, aleg dieta pe bază de pește, după ce descoperă că dieta simplă vegetariană nu le furnizează suficiente proteine complete și substanțe nutritive. Studiile au arătat că acest stil de viață reduce riscul de a face unele boli cronice, ajută la menținerea unei greutăți corporale normale, impulsionează metabolismul, stabilizează tensiunea arterială și reduce riscul de a face diabet de tip 2.

Cei care mănâncă anumite tipuri de pește, își cresc aportul de acizi grași Omega-3 (care stimulează sănătatea inimii, a ochilor și creierului).

Recomandări pentru cei care vor să urmeze dieta pe bază de pește:

  • Alegeți cele mai sănătoase metode de gătit. Cu alte cuvinte, evitați prăjelile și folosiți uleiuri sănătoase. Peștele la abur, sau la cuptor, sunt opțiuni excelente.
  • Găsiți o sursă de pește proaspăt, în care să aveți încredere
  • Fiți cât mai inventivi. Peștii pot fi consumați în multe feluri: la grătar, în salate, în supe, etc. Căutați să diversificați meniurile voastre, ca să nu vă plictisiți consumând mereu același lucru.
  • Asigurați-vă că, pe lângă pește, mâncați variat. Cu alte cuvinte, nu vă limitați ca garnituri doar la orez brun, ci adăugați în meniu quinoa, hrișcă, orz, etc. Pe lângă asta, aveți la dispoziție o mulțime de legume, care pot fi și ele gătite în modalități diferite.
  • Rețineți, decizia vă aparține. Dacă nu sunteți sută la sigur siguri că dieta pe bază de pește este alegerea perfectă pentru voi, încercați acest regim mai întâi pentru o perioadă scurtă de timp și evaluați efectele. Apoi, veți decide dacă vreți să continuați sau nu.

V-ar putea interesa și:

Dieta Dukan, probabil cea mai populară dietă din lume

 

 

Loading...