Dovlecelul este una dintre cele mai prietenoase legume cu organismul uman. Are puține calorii ( 17/100 g) și conține 95% apă, așa că persoanele care își doresc să slăbească ar trebui să îl includă pe lista de alimente favorite.
Originar din America de Sud, dovlecelul conține o mulțime de antioxidanți și este o sursă excelentă de potasiu (conține chiar mai mult potasiu decât bananele). Iată care sunt principalele beneficii pentru sănătate:
- Are efect diuretic
- Purifică sângele
- Elimină din organism reziduurile de colesterol
- Îmbunătățește activitatea sistemului gastrointestinal
Datorită calităților sale, dovlecelul este recomandat persoanelor care suferă de hepatită, colecistită, afecțiuni biliare, nefrite, precum și celor care se confruntă cu probleme cardiovasculare.
Totuși, atenție – consumat în exces, poate produce (în cazuri foarte rare) disconfort gastric și alergii. În general, însă, dovlecelul este foarte bine tolerat de organism.
Semințele de dovlecel sunt utilizate în industria cosmetică pentru diferite creme, deoarece s-a stabilit că au un efect revitalizant și de curățare a pielii.
Variantele de preparare a dovleceilor sunt nenumărate – supe, sosuri, tocăniță, pane, chifteluțe, la cuptor, așa că rămâne la latitudinea voastră cum doriți să-i consumați.
V-ar putea interesa și:
Ajută-ți sistemul imunitar! Alimente care te pot face imun în fața unor boli.
Adaugă comentariu