Actual

Dr. Streinu Cercel cere măsuri dure: Trebuie o pauză de 10 săptămâni, după care ne putem relua viaţa

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti, a explicat în emisiunea „Marius Tucă Show” că testarea populaţiei pentru Covid-19 nu se va face doar în Bucureşti, relatează Mediafax. Streinu Cercel este de părere că, în această perioadă, preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să se implice direct, prin convocarea CSAT. Adrian Streinu Cercel estimează că viaţa românilor ar putea reveni la normal la începutul lunii iunie.

Redăm principalele idei din emisiune:

Marius Tucă: Despre intoarcerea la munca a romanilor ce ne puteti spune?

Adrian Streinu Cercel: Voi contraria pe foarte multi oameni. Din punctul meu de vedere, ma intereseza sa nu vad pacienti imbolnaviiti. Daca ei se imbolnavesc vreau sa vad doar formele usoare. Daca oamenii mor, despre ce economie mai vorbim noi? Trebuie o pauza de 10 saptamani dupa care ne putem relua viata. E momentul ca presdintele sa se implice in mod direct. Iar decizia sa fie la cel mai inalt nivel posibil. Trebuie convocat CSAT.

Marius Tucă: Deci, la inceputul lui iunie s-ar putea relua activitatea.

Adrian Streinu Cercel: Categoric.

Marius Tucă: Cum este bilantul de azi, la o luna de cand a inceput nebunia?

Adrian Streinu Cercel: Bilantul de pana astazi este foarte trist. Mi-as fi dorit sa fie altfel dar din pacate nu este. Impreuna cu colegii de la Ministerul Sanatatii s-a elaborat planul Alb, in care s-a stabilit cine intra in prima linie si cand. Ne intereseaza cu ce forte din linia intai suntem la bataie. In momentul de fata reteaua de boli infectioase din Romania e in prima linie. In prima linie sunt infectionistii si pneumologii. Urmeaza spitalele de suport, gandite ca sa reusim sa facem fata acestei pandemii, mobilizarea a fost exemplara. Trebuie sa esalonam aceasta batalie astfel incat sa ne conservam resursa umana. Mobilizarea a fost generala. As vrea sa multumesc tuturor colegilor ca nu au facut niciun pas inapoi. Personalul medico-sanitar e de o exceptionala valoare. Se schimba paradigma medic-pacient. Relatia nu mai e aceeasi de acum 6 luni de zile. Introducem distanta sociala. De la 2 metri cum sa te duci cu stetoscopul sa asculti pe cineva? Atunci intervin celelalte device-uri.

Despre cazul Suceava:
Vorbim de un accident epidemiologic si nimeni nu trebuie sa se bage in astfel de probleme neavand pregatirea necesara. Astfel de accidente epidemiologice se intampla constant. Pandemia este un accident epidemiologic nu avem voie sa ne jucam cu asa ceva.

Marius Tucă: Testarea bucurestenilor, spuneti-ne despre ea.

Adrian Streinu Cercel: Este vorba despre o evaluare epidemiologica nu testare. Incercam sa schimbam paradigma in cazul acestei pandemii, prin urmare vrem sa aflam pe unde umbla acest virus si ce a facut pana acum. Avem teste care evaluaza prezenta anticorpilor. Stiu toate controversele care sunt in plan stiintific. Am folosit teste cu un potential de sensibilitate redusa, chiar daca pot da eventuale erori. Toata lumea spune ca preventia este esentiala, preventia nu se face doar din partea de spital, preventie inseamna sa ma deplasez eu pe strada sa vad unde este virusul. Avem cateva avantaje. Virusul a transpus ce poate sa faca si a dat din maneca toti asii. Acum trebuie sa folosim toti asii impotriva virusului. Trebuie sa decontaminam zonele si sa inactivam virusul. Acum este treaba autoritatilor sa intervina cu masini sa spele tot orasul. Trebuie sa folosim apa si sapunul din abundenta.

In casa fac curat cu masca pe figura. Dupa ce am terninat de facut curat masca trebuie aruncata la gunoi si dusa la pubela. In felul asta decontaminam propriul habitat.

Marius Tucă: Aceasta testare epidemiologica se va face doar la nivelul Bucurestiului sau si in tara?

Adrian Streinu Cercel: In toata tara.

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.