Stil

Este încărunțirea un proces reversibil? Care este legătura dintre stres și acest fenomen asociat cu îmbătrânirea

Există oameni care își acceptă cu înțelepciune ridurile în plus și firele de păr alb și care înaintează în vârstă cu multă grație. Nu pentru toată lumea, însă, acest proces atât de firesc, numit îmbătrânire, este la fel de ușor de acceptat.  Și, chiar dacă există destui tineri care albesc prematur, în general părul încărunțit este asociat cu ideea de bătrânețe. Dacă la femei situația este ceva mai simplă, pentru că au la îndemână vopseaua de păr, în cazul bărbaților (nu vorbim aici despre cei care recurg la aceeași metodă de a păcăli ochiul privitorului) problema este, aparent, fără soluție.

Spunem „aparent” pentru că un studiu recent arată că părul ar putea reveni la culoarea lui normală. Autorii studiului au ajuns la concluzia că există o legătură clară între stres și încărunțirea podoabei capilare. Voluntarii pe care s-a făcut studiul le-au dezvăluit cercetătorilor episoadele stresante prin care au trecut în  ultimele 12 luni. Cum, in medie, părul crește cu circa un centimetru pe lună, oamenii de știință au regăsit clar, pe firul de păr, urmele fiecărui episod stresant. De exemplu, părul unei femei de 30 de ani încărunțise brusc pe o porțiune de doi centimetri, după un divorț dureros.

Autorii studiului susțin că schimbări simple în rutina noastră zilnică, cum ar fi miscarea fizică, o dietă mai sănătoasă, o vacanță la care visam de mult, ar putea face ca procesul de încărunțire a părului să fie reversibil. Să fie, oare, atât de simplu?

 

V-ar putea interesa și:

De ce ne cade părul? Cauze și remedii pentru această problemă

 

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.