Stil

Este sindromul „burnout” boala secolului 21? Cum știi dacă suferi de acest sindrom și ce poți face în acest caz

Din ce în ce mai mulți oameni devin, parcă, tot mai ocupați, pe zi ce trece. Responsabilități acasă, sarcini extenuante la locul de muncă, stres tot timpul, senzația că cele 24 de ore pe care le are o zi nu ne ajung ca să facem tot ce ne-am propus… ei bine, pentru toate acestea, mintea și corpul vor plăti un preț. Sindromul „burnout” nu este altceva decât consecința unei vieți în care nu mai există timp liber. Din păcate, ce nu conștientizează multe persoane, este că acest sindrom va avea, în timp, consecințe grave asupra sănătății și, cu cât devenim mai epuizați, cu atât ne vom pierde mai repede bucuria și pasiunea pe care le-am investit în toate proiectele noastre.

Psihologii explică acest sindrom ca pe un răspuns psihologic la expunerea îndelungată la situații stresante, în special la locul de muncă. Simptomele se caracterizează prin: epuizare fizică și psihică, apariția unor sentimente de cinsim și detașare față de tot ceea ce înainte ne făcea plăcere, ineficiență și senzația de ratare. Atunci când vă pierdeți complet motivația și energia, este posibil să suferiți de sindromul „burnout”.  Este foarte important de reținut că la acest diagnostic nu se ajunge din vina voastră.  Nu trebuie să credeți că sunteți persoane slabe, incapabile să facă față situațiilor stresante și solicitante de la job. Din păcate, destul de des, locurile de muncă sunt toxice,  populate de manageri lipsiți de empatie, care urmăresc doar profitul și cărora le pasă prea puțin de voi ca oameni, care vă privesc ca pe niște mașinării eficiente.

Cum știți dacă suferiți de acest sindrom? În primul rând, trebuie să fiți atenți la cele trei mari semne: epuizare, detașare, ineficiență.  Este foarte important să nu le neglijați, deoarece, de foarte multe ori, acest sindrom poate duce la depresie cronică, iar nemulțumirile legate de locul de muncă se vor infiltra treptat în toate aspectele vieții voastre. Așadar, răspundeți la următoarele întrebări:

 • Te trezești obosit chiar dacă te culci devreme?
 • Te miști mai încet decât de obicei și ai nevoie de mai mult timp pentru a te pregăti dimineața?
 • Chiar și sarcinile mici te lasă fără energie?
 • Te temi de ziua de mâine?

Dacă răspunsurile sunt pozitive, e clar că suferiți de epuizare mentală, care se va manifesta și fizic printr-o vulnerabilitate crescută la frig și gripă, greață și dureri de cap. Cât despre detașare și cinism, o să spuneți că nimeni nu își iubește munca tot timpul. Este foarte adevărat, însă, dacă perioada de indiferență persistă săptămâni la rând, dacă îți pierzi încrederea în șefi și colegi, te simți izolat și deconectat de toți oamenii din mediul în care îți desfășori activitatea, atunci e clar că ai o problemă.  Foarte curând, vei începe să îți pui întrebări de genul: ce rost mai are? O să ți se pară că nimic din ceea ce faci nu contează, că nimeni nu îți apreciază eforturile și că, în esență, te-ai săturat de toate până peste cap.

Ce este de făcut dacă suferiți de sindromul „burnout”?  Iată cîteva sugestii care v-ar putea fi utile:

 • încercați să depistați toți factorii de stres din viața voastră și reduceți-i pe cei inutili
 • revizuiți-vă periodic prioritățile
 • străduiți-vă să găsiți soluții pentru a atenua factorii de stres – o mai bună organizare, comunicare sinceră cu colegii și șefii, stabilirea unor termene realiste, etc.
 • concentrați-vă pe progrese, nu doar pe realizările finale
 • nu duceți acasă problemele de la serviciu, ci trageți o linie de demarcație clară între job și viața personală
 • luați chiar în calcul ideea de a vă schimba locul de muncă
 • compensați cu activități care vă fac plăcere
 • mâncați sănătos și faceți mișcare fizică
 • în ultimă instanță, apelați la ajutorul unui specialist

V-ar putea interesa și:

Te enervezi foarte repede? Iată câteva metode prin care poți evita crizele de nervi repetate

Cum sabotăm fericirea noastră și a celor din jur? Efectele relațiilor toxice

 

loading...
----------------------
Loading...

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.