Timp Liber

Ești o persoană dezordonată? Sau, dimpotrivă, una obsedată de curățenie? Află ce spune despre personalitatea ta casa în care trăiești

Visezi vreodată să locuiești în camerele perfect curate și organizate pe care le vezi în revistele despre decorațiuni interioare? Sau ești, mai degrabă, o fire boemă, care preferă să se înconjoare de suveniruri, obiecte de artă și lucruri cu valoare sentimentală?  Pentru unii oameni, o cameră ordonată poate fi liniștitoare, este o oază de normalitate într-o lume în care domnește haosul. Pentru alții, în schimb, astfel de încăperi sunt sterile și lipsite de viață. Dar haideți să vedem ce spune aspectul unei case, sau al unui birou,  despre personalitatea ocupantului!

Un studiu recent a arătat că persoanele care nu pun prea mare accent pe ordine au un coeficient de inteligență mai mare decât cele care fac toată ziua curățenie.  În plus, obsedații de ordine suferă adesea de tulburare obsesiv-compulsivă; în acest caz, orice obiect care care nu stă la locul stabilit de ei le poate provoca adevărate crize de anxietate. Să vedem, însă, cum pot fi catalogați dezordonații. Pentru unele persoane, haosul din mediul în care trăiesc este o stare normală. Se simt foarte bine printre lucruri aruncate alandala și nu le deranjează praful care nu a fost șters de o veșnicie. Problemele apar atunci când camera dezordonată în care trăiești îți produce frustrare, dar te simți cumva copleșit de ideea că ar trebui să te mobilizezi și să faci curățenie. Dacă până acum ați fost o persoană organizată și curată, iar camera voastră a devenit brusc un haos, atunci s-ar putea să fie semnul instalării depresiei. Persoanele depresive se simt adesea prea obosite pentru a ține pasul cu sarcinile obișnuite ale gospodăriei. În acest caz, poate ar trebui să cereți ajutor de specialitate.

Dacă nu vă încadrați aici, atunci cu siguranță faceți parte dintre oamenii creativi și productivi, sau dintre cei relaxați, care nu consideră că a face curățenie excesivă este o prioritate.  Acești oameni sunt mai degrabă atrași de lumea ideilor și sunt persoane mai generoase și mai creative. La polul opus, cei obsedați de ordine sunt, în general, persoane perfecționiste, obsedate să dețină controlul.

Cercetătorii consideră că a lucra și a trăi într-un mediu curat și ordonat încurajează oamenii să se integreze mai bine în societate și să facă ceea ce se așteaptă de la ei, în timp ce spațiul dezordonat îi face pe unii să se relaxeze și le permite să se elibereze de normele și așteptările sociale. Totuși, mare atenție! Psihologii spun că cei care se încadrează în a doua categorie au mai multe șanse să comită infracțiuni, tocmai pentru că disprețuiesc normele și regulile impuse de societate.

 

V-ar putea interesa și:

Ritualuri zilnice pentru buna ta dispoziție

 

De ce ne stabilim o mulțime de obiective la fiecare început de an? Iată care sunt cele mai populare dintre acestea

 

 

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.