Ipohondria este o formă de anxietate, reprezentată prin frica de a avea o boală gravă, de cele mai multe ori bazată pe interpretarea greșită a unor simptome. Cei care suferă de ipohondrie trăiesc mereu cu teama că li se întâmplă ceva, că suferă de boli grave, sau că li se ascund informații importante despre starea lor de sănătate. O astfel de persoană va merge foarte des la consulturi medicale, își va schimba mereu medicul (nemulțumită de diagnosticul primit), se va plânge mereu apropiaților în legătură cu așa zisele probleme de sănătate pe care le are, sau va crede că are orice boală de care aude, sau citește.
Ipohondria este o afecțiune reală, mai ales că e amplificată de bombardamentul cu informații contradictorii răspândit de mass-media și rețelele de socializare. Specialiștii o numesc chiar „maladia secolului”, deoarece este alimentată de stilul de viață modern. Iată cum îți poți da seama dacă suferi de ipohondrie:
- te preocupă în fiecare zi starea ta de sănătate?
- ești tentat/ă ca la cel mai mic simptom de boală să mergi la medic și să-ți faci o serie de analize?
- ți se întâmplă să pleci de la medicul care te-a asigurat că ești complet sănătos cu convingerea că acesta s-a înșelat?
- cauți mereu pe internet informații în legătură cu bolile pe care presupui că le ai?
- ți se pare că persoanele din anturajul tău nu te iau în serios când le vorbești despre problemele tale de sănătate?
- trăiești mereu cu teama că ai putea suferi de o boală foarte gravă?
Dacă ai răspuns pozitiv la aceste întrebări, atunci e clar: suferi de ipohondrie. Partea dificilă vine acum: trebuie să accepți că, cel mai probabil, bolile pe care îți închipui că le ai, nu există, iar problema ta este, de fapt, una psihică. Specialiștii avertizează în legătură cu faptul că viața alături de un ipohondru poate fi extrem de dificilă pentru membrii familiei. De mare ajutor pentru remedierea situației este psihoterapia. În același timp, persoanele apropiate trebuie să încerce să le ofere ipohondrilor variante cât mai plăcute de petrecere a timpului liber, pentru ca aceștia să nu se mai gândească obsesiv la sănătatea lor. Găsirea unuii hobby (cursuri de pictură, Qigong, tango, etc.), sau practicarea intensivă a unui sport, pot fi de mare ajutor.
V-ar putea interesa și:
5 semne care vă pot avertiza că hormonii voștri au luat-o razna
Adaugă comentariu