Sănătate

Expunerea la soare, periculoasă sau benefică?

De câțiva ani încoace, auzim și citim mereu cât de periculoasă este expunerea la soare, dar există mulți experți care afirmă că beneficiile asupra sanatatii depășesc riscurile la care ne expunem. Bineînțeles, totul trebuie făcut cu moderație. Cercetătorii unei Universități din Scoția, de pildă, au efectuat un studiu amplu , ale cărui rezultate au arătat că statul la soare scade presiunea arterială, reducând astfel riscul de a face un atac de cord, sau un atac cerebral. Ba mai mult, specialiștii susțin că soarele ne poate prelungi viața. Alte studii efectuate au scos la iveală și alte beneficii ale expunerii la soare:

  • ultravioletele previn osteoporoza
  • soarele combate depresia
  • ameliorează simptomele insomniei
  • atenuează simptomele unor boli autoimune, cum ar fi scleroza multiplă
  • atenuează unele probleme dermatologice, precum acneea, unele eczeme, sau psoriazis
  • expunerea la soare este extrem de benefică pentru pacienții cu Alzheimer
  • alimentează corpul cu vitamina D. Alături de calciu, vitamina D ajută la formarea oaselor și la menținerea sănătății lor.  De asemenea, există cercetări care sugerează că această vitamină oferă protecție împotriva unor forme de cancer (cancer de sân, cancer de colon, cancer de prostată), dar și împotriva anumitor afecțiuni cronice, precum diabetul și hipertensiunea. Găsiți aici un articol pe larg despre vitamina D și importanța ei pentru organism.

Timpul de expunere la soare variază în funcție de anotimpul în care ne aflăm (firește că iarna trebuie să stăm mai mult, iar vara foarte puțin, deoarece poate deveni periculos pentru sănătatea pielii), dar și de tipul de piele pe care îl avem. Oricum, nu vă sfătuim să faceți plajă la orele amiezii, indiferent ce creme cu factor de protecție solară folosiți!

 

V-ar putea interesa și:

5 semne care îți arată că ai o carență de vitamine

Șapte semne pe care nu ar trebui să le ignori și care îți arată că organismul tău cere ajutor!

 

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.