Fitness

Faceți mult sport, mâncați corect, dar nu reușiți să slăbiți? Atunci poate faceți una, sau mai multe dintre greșelile de mai jos

Există cazuri (și nu puține, din păcate), în care cei care sunt foarte hotărâți să slăbească au impresia că fac eforturi supraomenești pentru a-și atinge scopul, însă nemilosul cântar le arată aceeași greutate, sau chiar una mai mare! Mai ales cei care fac mult sport sunt frustrați de lipsa rezultatelor. Iată câteva posibile greșeli, aparent minore, dar care pot sabota eforturile voastre:

  1. Practicarea unor tipuri de antrenamente greșite. Este foarte important să vă asigurați că tipul de mișcare pe care ați ales să îl faceți se potrivește noilor voastre obiective. Un culturist nu se va antrena niciodată ca un jucător de tenis, sau ca un ciclist!
  2. Hrană insuficientă. Oricât de ciudat ar suna, să știți că organismul are nevoie de combustibil pentru a arde calorii, iar înfometarea nu face altceva decât să-l oblige să stocheze mai multe grăsimi și să încetinească metabolismul. Asigurați-vă că mâncați suficient, dar alegeți alimente sănătoase, capabile să vă asigure energia de care aveți nevoie.
  3. Antrenamente fără pauze. Chiar și sportivii de top, care se antrenează pentru competiții, au învățat că trebuie să lase organismul să se odihnească. Altminteri, extenuarea fizică poate crește nivelul de cortizol al hormonului de stres din organism, care împiedică pierderea în greutate. O zi, sau două de repaus pe săptămână sunt esențiale pentru echilibrul corpului vostru.
  4. Somn puțin și prost. Odihna este esențială pentru procesul de slăbire. Totuși, de multe ori, oamenii neglijează acest aspect și ba se trezesc foarte devreme, ca să apuce să facă sport, ba fac antrenamentele seara târziu, lucru care perturbă calitatea somnului. Trebuie găsit un echilibru, chiar dacă sunteți o persoană foarte ocupată, astfel încât să apucați să dormiți suficient.
  5. O dietă prea bogată în carbohidrați. În mod normal, corpul are nevoie de apă multă ca să prelucreze carbohidrații, iar asta poate duce la retenție de lichide, deci la o greutate mai mare pe cântar. Este foarte important să optați pentru o dietă echilibrată, bogată în proteine și grăsimi sănătoase, iar în cazul carbohidraților să nu exagerați și să-i alegeți doar pe cei buni.
  6. Supraestimarea arderii caloriilor. Adevărul este că toate formulele de calcul pe care le găsiți online, sau unele aparate pe care vă antrenați, pot supraestima câtă energie ardeți în timpul antrenamentelor.  Tocmai de aceea, aici poate apărea problema care vă împiedică să slăbiți, pentru că voi vă hrăniți în funcție de aceste cifre, care pot fi false. Poate ar fi bine să investiți într-un tracker de fitness care monitorizează frecvența cardiacă, pentru a urmări cu fidelitate câte calorii ardeți într-o zi și dacă antrenamentele alese sunt eficiente.
  7. Prea multe recompense. Transpirația la sală te poate face să crezi că ai dreptul să te răsfeți cu câte o plăcere culinară, dar dacă o faci prea des, s-ar putea să te coste.

Ideal ar fi, dacă suspectați că faceți una sau chiar mai multe dintre greșelile enumerate, să apelați la ajutorul unui profesionist, care va gândi special pentru voi tipurile de antrenamente care vi se potrivesc și regimul alimentar pentru care să optați.

 

V-ar putea interesa și:

Vrei o viață activă și sănătoasă? Urmează sfaturile lui Jillian Michaels, un guru al sportului din S.U.A.

Beneficiile incontestabile ale exercițiilor aerobice

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.