Sănătate

Frunzele de dafin – bune în bucătărie, bune și pentru sănătatea noastră. Află în ce afecțiuni se pot folosi

Vestitele frunze de dafin, pe care le utilizăm atât de des în bucătărie, pentru aromatizarea unor preparate, au și beneficii pentru sănătate, pe care puțină lume le cunoaște. Cu o condiție: să fie bine uscate, deoarece verzi pot fi toxice. Dafinul, cunoscut în popor și sub numele de laur, este un arbust originar din zona Mării Mediterane. Frunzele acestei plante, cu margini dantelate,  au o lungime de 6-12 cm și o lățime de 2-4 cm. Dacă în Grecia antică, aceste frunze erau folosite la realizarea cununilor de lauri, cu timpul, au devenit nelipsite din bucătăriile multor popoare. Dar, așa cum spuneam, ele au și beneficii importante pentru sănătate:

  1. Reduc stările de anxietate. Dacă arzi câteva foi de dafin și inhalezi fumul, vei simți un efect de relaxare, atât asupra corpului, cât și a minții. Totuși, nu abuza de acest obicei, deoarece poți avea halucinații.
  2. Ameliorează inflamațiile.  Frunzele de dafin conțin eugenol, un compus eficient în reducerea proceselor inflamatorii, mai ales la nivelul articulațiilor.
  3. Întăresc sistemul imunitar. Același eugenol din componența frunzelor de dafin are și un puternic efect antioxidant.
  4. Ameliorează simptomele problemelor respiratorii. Inhalarea fumului rezultat din arderea frunzelor de dafin te poate ajuta dacă ești răcit, ai bronșită, sau laringită.
  5. Frunzele de dafin sunt eficiente în cazul anorexiei și a bolilor gastrointestinale. 
  6. Combat insomniile.

Din frunzele de dafin se poate obține și un ulei  (pe care îl puteți prepara lăsând la macerat timp de o lună și jumătate 5 g de frunze uscate de dafin, în 200 g ulei de migdale dulci, într-un borcan etanș), care este foarte eficient pentru sănătatea pielii, dar și dacă îl folosiți pentru a reduce contracțiile musculare și pentru a îmbunătăți circulația sanguină. De asemenea, un masaj pe tâmple cu ulei de dafin vă poate scăpa de o durere chinuitoare de cap.

Din frunzele de dafin se poate prepara și ceai, care este extrem de eficient pentru tratarea gripelor și răcelilor, pentru întărirea sistemului imunitar, pentru a combate stările de greață, sau dacă aveți probleme gingivale, ori hemoroizi, psoriazis, sau eczeme ale pielii.

Totuși, se recomandă precauții în cazul femeilor însărcinate și a diabeticilor (deoarece poate influența glicemia).

 

V-ar putea interesa și:

Sunătoarea vă ajută dacă suferiți de anxietate, insomnii, sau diabet. Aflați și alte beneficii ale acestei plante

Ceaiul verde, o băutură miraculoasă pentru sănătate

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.