Sănătate

Fumatul. Ce se întâmplă în corpul nostru după ce ne lăsăm de fumat

Milioane de oameni fumează zilnic iar majoritatea sunt dependenți de nicotină. Efectele nocive ale fumatului sunt bine cunoscute de toată lumea.

Mai puțin cunoscută însă este puterea corpului omenesc de a se regenera după ce renunți definitiv la fumat. Chiar și corpul unui fumător înrăit începe să se regenereze, încă din primele minute de abstinență. Unele sisteme sau organe ale corpului au nevoie de ore pentru a refuncționa normal, altele de luni sau de chiar de ani. Multe schimbări pozitive se remarcă însă foarte repede.

Toate aceste prognoze presupun lipsa unor boli cauzate de fumat în momentul începerii abstinenței.

Corpul se poate regenera complet după ce ne lăsăm de fumat

Chiar și corpul unui fumător inrăit poate să-și redobândească funcționalitatea comparabilă cu a unui nefumător, după ce se renunță total la consumul de nicotină.

Acesta este rezultatul la care au ajuns specialiștii Universității Vanderbilt din Tennessee, SUA, în urma unui studiu recent efectuat pe 9000 de foști fumători. 2500 dintre aceștia au fumat timp de peste 20 de ani, mai mult de un pachet de țigări pe zi.

Ei au putut stabili și ritmul de refacere a anumitor organe și sisteme din corp.

După 20 de minute de la ultima țigară

Deja după 20 de minute de la ultimul fum începe să scadă pulsul, iar tensiunea arterială revine la un nivelul pe care ar avea-o acea persoana, dacă nu ar fi fumat de loc. In același timp, începe să se îmbunătățească circulația sanguină. Procesul accelerat de îmbătrânire  a celulelor, cauzat de nicotina se încetinește și revine la un ritm normal. Extremitățile corpului încep să se încălzească, iar temperatura lor se normalizează.

După o zi după ce te lași de fumat

Produsele toxice reziduale din mucoase au dispărut și împreună cu acestea și mirosul și gustul neplăcut lăsat de țigări.

Concentratia mărită de monoxid de carbon din sange, generată de fumul de țigară începe să scadă. In aceeași măsură crește cantitatea de oxigen transportată de globulele roșii din sânge. Organele interne încep să fie mai bine alimentate cu oxigen, ceea ce face să le crească randamentul și să funcționeze mai bine.

 In prima săptămână de abstinență

Simțul gustativ si cel olfactiv ale unui fumator sunt reduse. Deja după 48 de ore de la ultima țigară, structura nervoasă aferentă acestor simțuri începe sa se regenereze. Mâncărurile au un gust mai bun și mai intens, iar mirosurile le simțim mai pregnant.

După 3 zile fără tutun poți să respiri mai ușor și mai profund..

Totodată trebuie știut faptul că în primele două săptămâni, fenomenele de sevraj ca urmare a renunțării la fumat se manifestă cel mai intens.

După 1-3 luni după ce te lași de fumat se produce dezintoxicarea organismului în ritm accelerat

Intre 1-3 luni de la renuntarea la nicotină se produce o autoepurare a organismului, toxinele acumulate în diferitele organe se elimina treptat. Aceasta are următoarele consecințe benefice:

  • Circulația sanguină și tensiune arteriala se stabilizează.
  • Bronhiile se regenerează și capacitatea pulmonară crește cu aproximativ 30%.
  • Corpul suporta din ce în ce mai ușor efortul de zi cu zi precum și cel cauzat de activitățile

Pielea feței începe să se refacă și își pierde aspectul gălbui și veștejit cauzat de fumat. Acesta este rezultatul nemijlocit a unei circulații sanguine mai bune. Cum ciclul de regenerare a suprafeței pielii este de circa 28 de zile, obrazul devine mai roz. Din păcate, ridurile cauzate fumat nu se mai pot reface.

După un an de zile de abstinenta, fumatul aparține trecutului

  • Capacitatea pulmonară crește și căile respiratorii se curata de depuneri și de vascozitati.
  • Probleme tipice fumătoriilor, cum ar fi accesele de tusă, sinusurile înfundate și respirația scurtă și precipitată se ameliorează
  • Riscul de infectii e și el mai redus.
  • Riscul unor afectiuni coronariene se reduce cu 50%. Acestea sunt cele care, în cazuri extreme, pot duce la infarct.

După 5 ani, riscul de infarct și de cancer scade foarte mult

După 5 ani, foști fumători se înscriu în aceeași grupă de risc cu nefumători, în ceea ce privește producerea unui accident vascular cerebral sau a îmbolnăvirii de cancer de col uterin.

In acesta perioada, riscul generat de fumat se redus cu 50% la următoarele categorii de afecțiuni: cancer în cavitatea bucală, gât, esofag și vezică urinară. Chiar și riscul de a face infarct s-a înjumătățit.

După 10 ani plămânii s-au refăcut

Iar riscul de a suferi de cancer de plămâni s-a redus cu 50%.

După 15 ani un fost fumător este la fel de fit ca un nefumător

Riscul unor boli coronariene este la fel de ridicat ca și la orice alt nefumator după 15 ani de abstinenta.

Renuntarea la fumat are deci foarte multe avantaje, indiferent de câți ani ai fumat și de câte țigări ai fumat pe zi.

loading...
----------------------
Loading...