Sănătate

Fumezi în prezenţa copiilor? Le creşti şansele să facă astm

Copiii care stau în case în care se fumează au un risc de apariție a astmului cu 31% mai mare decât cei care nu sunt expuși fumului de țigară, a afirmat președintele Societății Române de Pneumologie, Florin Mihălțan.

„Copiii cu astm și cu părinți fumători au crize astmatice mai frecvente și mai severe: riscul de a suferi o criză care să necesite intubație este de 22 de ori mai mare. Adulții fumători fac crize astmatice mai frecvente și mai severe. Mortalitatea intraspitalicească a fost de 31% pentru astmaticii fumători care au necesitat ventilație mecanică”, a afirmat medicul pneumolog.

El a precizat că fumătorii a peste 20 de țigări pe zi au risc de trei ori mai mare de a face infecții respiratorii severe comparativ cu nefumătorii indiferent de sex.

„Fumatul este considerat factor de risc de deces în șase din cele opt cauze principale de mortalitate din lume. În Europa se înregistrează anual 650.000 decese cauzate de fumat. (…) Comparativ cu nefumătorul, fumătorul are un risc de 23 ori mai mare la bărbat de a dezvolta cancer pulmonar și de 13 ori mai mare la femei. Riscul de deces prin boala obstructivă cronică este de 12-13 ori mai mare. În țările dezvoltate între 1/5 și 1/3 dintre adulții astmatici sunt fumători”, a spus profesorul doctor.

Potrivit acestuia, cei care au fumat cel puțin trei ani au avut un risc crescut de a face astm bronșic de doi ori mai mare.

Medicul pneumolog Magda Ciobanu a spus că 1.850 de persoane adulte din România au murit în anul 2013 din cauza bolilor cardiovasculare provocate de fumatul pasiv. „Aproape 13.000 de români au murit în anul 2013 prin boli cardiovasculare din cauza faptului că au fumat. În același an s-au înregistrat aproape 7.000 de decese prin cancer pulmonar”, a precizat ea.

Ciobanu a susținut că 31% dintre bolile cardiovasculare pot fi atribuite factorilor de mediu. „Când ne uităm la factori de mediu vedem că pe locul trei este expunerea la fumul de tutun sau fumatul pasiv. Principala sursă de poluare o reprezintă mașinile”, a completat pneumologul.

Sursa: AGERPRES

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.