Sănătate

Hepatita C: Proiect integrat de testare – diagnostic – tratament GRATUIT derulat în Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara

Proiectul integrat de testare-diagnostic-tratament pentru subiecţii cu risc crescut de hepatită C care se adresează unităţilor medicale din România este dezvoltat de Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie (SRGH), în parteneriat cu Institutul Clinic Fundeni şi Centrele de Gastroenterologie şi Hepatologie din ţară (Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara), Romanian Association for Liver Diseases (RoALD) şi Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice (APAH), si are ca obiectiv principal punerea în practică la nivel instituţional în România a Strategiei Globale de Sănătate de Eliminare a Hepatitelor Virale ca ameninţare pentru starea de sănătate a populaţiei până în anul 2030.

În acest sens, vor fi oferite teste rapide şi consumabilele necesare pentru ca orice pacient care accesează secţiile clinice ale spitalelor universitare regionale implicate (Institutul Clinic Fundeni, Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie “Octavian Fodor” Cluj-Napoca, Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie Iaşi şi Clinica de Gastroenterologie şi Hepatologie Timişoara) să poată fi testat, iar pacienţii depistaţi ca infectaţi cu VHC să fie imediat evaluați şi tratați.

„Cred că este o inițiativă bună și un model de colaborare între mai mulți actori: pe de o parte avem Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie, cu colegii gastroenterologi care au o mare experiență, Ministerul Sănătății și de cealaltă parte, companiile care vând, prin Casa de Asigurări, tratamente pentru hepatita C. Cred că este un lucru care ne arată că putem merge împreună înainte pentru pacienți. Eu am fost foarte bucuroasă că inițiativa a venit și către spitalul județean”, a delcarat Conf. Dr. Adela Golea, director medical al Spitalului Județean de Urgenţă (UPU) Cluj, la conferința de presă de lansare a campaniei.

Pe perioada următoarelor șase luni, oricine se adresează Spitalului Județean Cluj, dar și Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie (IRGH) Prof. Dr. „Octavian Fodor” Cluj-Napoca va fi testat gratuit pntru Virusul Hepatic C (VHC).

„Astăzi a luat start o nouă campanie de screening populațional, din inițiativa Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie, cu andosarea Ministerului Sănătății și, de această dată, cu sprijinul financiar al companiilor care vând prin contract cu Casa de Asigurări preparate care tratează hepatita C. Vor fi testați 50 de mii de oameni în cele patru centre universitare din țară-Bucuresti/Fundeni, Timisoara, Iasi,  iar la Cluj sunt două centre de testare: Spitalul Județean și Institutul Fodor”, a declarat Prof. Dr. Dan Dumitrașcu, Medic primar gastroenterologie.

„Potențialul evolutiv al Hepatitei C către ciroză și către cancer este extrem de mare, de aceea este important să îi depistăm pe pacienții purtători de virus și să îi tratăm, înainte ca boala să evolueze ”, a mai spus medicul gastroenterolog.

Prin acest proiect se dorește asigurarea accesului larg al populaţiei la testarea rapidă şi gratuită, precum şi accesul imediat la tratament al persoanelor depistate ca infectate cu VHC.