Food&Drinks

Iaurtul, parte a unei diete echilibrate, previne obezitatea

Mai multe studii făcute în ultimi ani au dovedit că iaurtul este un aliment benefic pentru sănătate. El ne poate ajuta în curele de slăbire, în scăderea riscului de exces ponderal și obezitate.

În plus., iaurtul întărește sistemul imunitar, datorită conținutului de fosfor și apă. Specialiștii spun că persoanele care sunt predispuse la osteoporoză ar trebui să consume zilnic acest aliment.  Există mai multe tipuri de iaurt pe piață: normal, sărac în grăsimi și degresat, ultima variantă fijnd recomandată în special  celor care țin cură de slăbire și vor să reducă nivelul colesterolului din sânge. De asemenea, iaurtul ajută ca bacteriile benefice pentru organism să se multiplice și contribuie la o digestie echilibrată  și la prevenirea infecțiilor stomacale. Totuși, trebuie evitat consumul de iaurt cu fructe din comerț, deoarece conține mult zahăr și conservanți.

Potrivit site-ului sanatateapress.ro, includerea iaurtului în alimentaţia de zi cu zi are efecte pozitive și asupra circumferinței taliei, care este semnificativ mai redusă în cazul persoanelor care îl consumă regulat (de 4 – 5 ori pe săptămână).

„Cercetătorii din întreaga lume acordă din ce în ce mai mult credit iaurtului, asociindu-l cu un indice de masă corporală mai mic, cu o circumferință a taliei mai scăzută și cu menținerea grăsimii corporale în limite normale, la populația care îl consumă în mod regulat. Acest aliment este deosebit de important în contextul preocupării şi eforturilor care se fac pentru prevenirea și managementul obezității. Iaurtul este un aliment ușor de integrat într-un stil de viață responsabil și sănătos, de aceea educarea publicului pentru a înţelege beneficiile şi a consuma iaurt, ca parte a unei diete echilibrate, poate să îmbunătățească, pe termen lung, sănătatea generală a populației, reducând prevalența obezității și a supraponderii, factori favorizanţi pentru o serie de maladii grave ale secolului nostru” a declarat prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, Membru de Onoare al Academiei Române.

DIETA CU IAURT

Cercetătorii americni au realizat un studiu în care au monitorizat 32 de persoane obeze timp de 24 de săptămâni.  Rezultatele au arătat că cei din grupul  care a consumat iaurturi dietetice, de trei ori pe zi, au pierdut în medie, 12 kilograme în acest interval.Bowl with yoghurt

Iată un exemplu de cură de slăbire pe bază de iaurt:

Ziua 1:

Mic dejun: 1 pahar suc de fructe, 1 iaurt dietetic (300gr.), 1 felie de paine prajita

Pranz: 200 gr peste fiert, 1 iaurt dietetic (300 gr.), 1 felie de paine prajita

Cina: 1 iaurt dietetic (300gr.), 1 felie de paine prajita

Ziua 2:

Mic dejun: 1 felie paine graham prajita, 1 iaurt dietetic (300 gr.)

Pranz: 200 gr carne la gratar, 1 iaurt dietetic (300 gr.) + 2 fructe

Cina: 1 iaurt dietetic (300 gr.), 1 chifla graham

Ziua 3:

Mic dejun: 1 pahar suc de fructe (natural), 1 iaurt dietetic (300gr.), 1 felie de paine prajita

Pranz: 200 gr peste fiert, 1 iaurt dietetic (300 gr.), 1 felie de paine prajita

Cina: 1 iaurt dietetic, 1 felie de paine prajita

Ziua 4:

Mic dejun: 1 felie paine graham prajita, 1 iaurt dietetic (300 gr.)

Pranz: 200 gr carne la gratar, 1 iaurt dietetic (300 gr.), 2 fructe bogate in vitamina C (portocale sau gref)

Cina: 200 gr peste la gratar + 1 chifla graham

Ziua 5:

Bowl with yoghurt

Mic dejun: 1 pahar suc de fructe (natural), 1 iaurt dietetic (300gr.), 1 felie de paine prajita

Pranz: 200 gr peste fiert, 1 iaurt dietetic (300 gr.), 1 felie de paine prajita

Cina: 1 iaurt dietetic, 1 felie de paine prajita.

Este recomandat ca înainte de a începe această dietă să consultați un medic.

Pentru persoanele cărora nu le place, totuși, să consume iaurt simplu, există mai multe variante să îl introducă în alimentație. Iată câteva sugestii:

  • înlocuiți în salate maioneza sau dressingurile cu iaurt.
  • optați pentru o cremă de iaurt în locul celei cu brânză.
  • înlocuiți deserturile obșnuite cu înghețata de iaurt, pe care o puteți prepara chiar voi acasă și care este mult mai dietetică și mai sănătoasă.

ÎNGHEȚATĂ CU IAURT

  • 300 g iaurt gros
  • kiwi (sau banane)
  • coajă de lămâie rasă
  • frunze de mentă  (uscate, sau proaspete, tocate mărunt)
  • câteva picături de esență de rom, vanilie sau migdale (după gust)inghetata-cu-iaurt

Puneți fructele de kiwi curățate de coajă într-un blender, împreună cu iartul și le mixați, până când obțineți o cremă omogenă, la care adăugați menta și esența. Turnați compoziția în caserole cu capac și le lăsați o noapte în congelator.

1 Comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.