Stil

Ikigai – conceptul japonez care te ghidează să-ți găsești fericirea și adevăratul scop în viață

Pentru mulți, încercarea de a-și găsi rațiunea de a trăi (asta, firește, în cazul în sunt preocupați de această problemă și nu trăiesc, pur și simplu), poate să fie un drum plin de suișuri și coborâșuri, presărat de dileme, de alegeri corecte sau greșite. Unii aleargă orbește după lucruri materiale, uitând complet de latura spirituală a vieții, alții își stabilesc țeluri dificil sau chiar imposibil de atins, apoi se simt descurajați când visele lor nu se materializează.

Oamenii de știință spun că oamenii ar trebui să fie preocupați de găsirea rostului lor în viață și de ideea de fericire. Un studiu recent a arătat că persoanele care sunt mai motivate și care au un țel, duc un stil de viață mai sănătos și sunt mai ferite de boli grave, precum cele de inimă.

Japonezii au dezvoltat un adevărat concept despre acest lucru, care poartă numele de ikigai. Într-o explicație foarte simplistă, ikigai ar fi motivul pentru care te dai dimineața jos din pat. Ikigai este, practic, intersecția dintre: ceea ce iubești, lucrurile de care îți pasă, nevoile celor din jurul tău, etc. Ikigai este o provocare, este un drum care trebuie să ducă la evoluție. El implică devotament și încredere; prin ikigai îți sporești atât bunăstarea materială, cât și spiritualitatea. El este asociat cu energia pozitivă, cu relații armonioase și o sănătate mai bună. Într-un fel, ikigai poate servi ca o busolă care te ajută să navighezi atât în deciziile care privesc cariera, cât și în cele care vizează viața ta sentimentală, sau socială. Ikigai nu înseamnă neapărat înfăptuirea unor lucruri mărețe. Și lucrurile mărunte te pot face să simți că ți-ai găsit liniștea și scopul în viață.

Cum vă găsiți propriul ikigai? Este important să înțelegeți că acest concept nu este un proiect concret și nu presupune decizii rapide, care pot fi luate peste noapte. Găsirea ikigai-ului se face printr-o dorință profundă de auto-explorare și experimentare. Trebuie să analizați cu multă atenție și obiectivitate care sunt punctele voastre forte, valorile în care credeți, abilitățile pe care le aveți, pentru a găsi adevăratele semnificații pe care trebuie să ale aibă viața voastră. De pildă, cei care vor să-și găsească ikigai-ul ar putea începe prin a răspunde foarte serios la următoarele întrebări:

  • Ce îți place? (aici te poți gândi la hobby-uri și la toate acele activități care nu se încadrează neapărat în această categorie, dar care te fac să te simți bine, în care poți să pui pasiune)
  • La ce ești bun? (acest capitol vizează abilitățile tale)
  • Ce are nevoie lumea? (această întrebare își propune să te facă să vezi care ar fi misiunea ta pe acest pământ, cu ce le poți fi de folos semenilor tăi)

Ideea este să fiți sinceri cu voi înșivă și să nu vă grăbiți. Nu e necesar să răspundeți pe loc la aceste întrebări, unele revelații apar cu timpul. Dacă aceste întrebări nu sunt suficiente, poți să răspunzi și la altele:

– Ce ai vrea să schimbi la lumea din jurul tău?

– Ce anume, din viața ta actuală, te face fericit?

– Pentru ce te trezești dimineața?

– Ai avut vreodată momente în viață în care ai văzut cu claritate ce trebuie să faci?

Cu siguranță că nu va fi ușor să te analizezi într-un mod obiectiv, așa că nu ar strica să le ceri persoanelor foarte apropiate să îți enumere măcar trei dintre calități, să îți spună ce lucruri le plac la tine, la ce anume te consideră priceput. După ce pui cap la cap toate informațiile, ai putea începe cu pași mici: fă mai întâi schimbări pentru fiecare zi, pentru a putea apoi să le faci pe cele majore. Cine știe, poate cei care reușesc să își descopere ikigai-ul vor ajunge să facă o schimbare majoră în carieră, sau în viața personală, ori să experimenteze lucruri noi, la care nici măcar nu s-ar fi gândit. Din păcate, aici nu avem spațiu pentru a explora în detaliu conceptul de ikigai, însă, pentru cei interesați, există o serie de cărți și articole pe net despre această temă. La japonezi, ikigai – arta de a te menține mereu ocupat – pare să explice sănătatea și longevitatea acestui popor.

 

V-ar putea interesa și:

5 metode prin care japonezii reușesc să-și prelungească viața și să rămână supli și sănătoși

Află care sunt cele zece secrete ale femeilor japoneze pentru sănătate şi supleţe

Loading...