În religia ortodoxă, îngerul păzitor are un rol foarte important. El este considerat a fi un fel de intermediar între omenire și divinitate. Astfel, credincioșii i se adresează adesea prin rugăciune, ori de câte ori simt nevoia să vorbească cu Dumenzeu.
Îngerul păzitor poate fi văzut și ca un mesager, care îi ajută pe oameni pe drumul lor către mântuire. Pentru mult timp, aceste ”ființe” nu au avut nume, dar în timp acest lucru s-a schimbat.
Ce spune Biblia despre îngerul păzitor
În Biblie îngerii păzitori sunt definiți ca „duhuri slujitoare, trimise în slujba celor care urmează să moștenească mântuirea” (Evrei 1, 14). Ei apar pe tot parcursul textului biblic, dar fără să se vorbească despre trăsături personale sau să se descrie înfățișarea lor, pentru a evita o alunecare spre divinizarea lor. De asemenea, pentru mult timp niciun înger păzitor nu a avut nume, potrivit Ziarul Lumina.
Îngerul păzitor este trimis în ajutorul credincioșilor, astfel că el stă mereu lângă oameni. Are responsabilitatea de a păstra mereu sufletul omului unit cu Dumnezeu, ceea ce înseamnă că el este mereu printre noi, chiar și în cele mai grele momente.
Rolul îngerului păzitor
”Duhul slujitor” trebuie să aștepte momentul când omul va începe să caute o apropiere mai mare de Dumnezeu, chiar dacă este rătăcit pentru o perioadă.
În realitate, rolul unui înger păzitor începe mai înainte de naștere. Până pe la vârsta de 7 ani, copiii sunt de regulă mult mai conștienți de prezența îngerilor. Deși, cu cât creștem și ne maturizăm, simțim mai puțin prezența lui, el continuă să fie gardianul nostru, care ne veghează și ne protejează pentru a ne împlini destinul.
Rugăciune către îngerul păzitor
„Sfinte îngere, cel ce stai înaintea pătimașului meu suflet și al vieții mele celei ticăloase, nu mă lăsa pe mine, păcătosul, nici nu te depărta de mine pentru neînfrânarea mea. Nu da loc diavolului celui viclean, ca să-mi stăpânească cu silnicie acest trup muritor. Întărește mâna mea cea slabă și neputincioasă și mă îndreptează la calea mântuirii. Așa, sfinte îngere al lui Dumnezeu, păzitorul și acoperitorul sufletului și al trupului meu celui ticălos, iartă-mi toate cu câte te-am mâhnit în toate zilele vieții mele și orice am greșit în această zi. Acoperă-mă în această noapte și mă păzește de toată ispita celui potrivnic, ca să nu mânii cu nici un păcat pe Dumnezeu; și te roagă pentru mine către Domnul, ca să mă întărească întru frica Sa și vrednic să mă arate pe mine, robul Său, bunătății Sale. Amin!”
Semne de la îngerul păzitor
De multe ori, prezența îngerului păzitor este greu de detectat. Cu toate astea, există semne pe care acesta le lasă pentru credincioși. Penele, norii sau muzica sunt doar câteva dintre semnele care indică faptul că gardianul tău este alături de tine.
Dacă găsești pene în drumul tău este un semn ca îngerii sunt aproape. Indiferent de formă și de culoarea lor, ei iti trimit mesaje de iubire și sprijin.
De asemenea, în cazul norilor, fie că iau sau nu forma de ingeri, ei transmit mesaje de la îngeri. În cazul muzicii este vorba despre anumite sunete angelice, auzite de unii oameni în momente cheie.
Nume de îngeri păzitori
În Biblie apar numele a trei îngeri: Gabriel, Mihail și Rafael. Acești îngeri au fost desemnați, în tradiția creștină, ca fiind arhagheli, un termen care se traduce drept ”conducători ai îngerilor”.
Anumite biserici orientale îl venerează şi pe Uriel. El a fost onorat în Biserica latină până în anul 745 când al doilea conciliu bisericesc l-a îndepărtat din textele liturgice, interzicând devoţiunea faţă de el.
Adaugă comentariu