Stil

Încrederea în sine se învață. Află cum poți deveni cea mai bună versiune a ta

Ce este încrederea în sine? Ei bine, este acea senzație interioară că ești capabilă să-ți îndeplinești propriile dorințe, că ești gata să acționezi, că deții controlul asupra propriei existențe. Să ai încredere în propria persoană înseamnă să crezi că poți face față provocărilor cotidiene, că ai încredere în capacitatea ta de a gândi, a învăța, a alege, a lua decizii și de a te adapta la schimbări.

Până la urmă, dintre toate părerile în legătură cu orice, cea mai importantă ar trebui să fie propria părere. Dar ce este de făcut atunci când această încredere în sine scade dramatic? Sau atunci când avem de dus la capăt o serie de acțiuni, proiecte, dar nu mai găsim capacitatea de a ne motiva, de a ne impulsiona să trecem de la starea pasivă la cea activă?

Cu încrederea în sine nu te naști, ci este un talent pe care trebuie să-l cultivi mereu. Secretul constă în perseverență. Cu cât te antrenezi mai mult să faci un lucru care îți stârnește teamă, cu atât vei deveni mai puternică, mai încrezătoare în capacitatea ta de a duce un proiect la bun sfârșit.

O altă metodă prin care poți să-ți crești stima de sine este să… stai de vorbă cu tine. Nimeni nu te poate antrena mai bine pentru provocările vieții. Nimeni nu are cum să fie lângă tine 24 de ore din 24 și să te sfătuiască, în afară de… tine. Vei întâlni la tot pasul oameni plini de negativitate, care te vor critica și nu vor crede în ceea ce faci. Nu pleca urechea la ei, ci, după ce ți-ai stabilit țelul și drumul pe care vrei să pornești,  încearcă să nu te abați de la el. Trebuie să-ți repeți mereu că stă în puterea ta să realizezi ceea ce ți-ai propus, să-ți alegi modele de succes, să-ți repeți mereu că ești cea mai bună.

Chiar dacă la început nu crezi cu adevărat că este așa, cu timpul vei ajunge să te convingi că poți face lucruri de care nu te credeai capabilă. Oricât de pueril ar părea, poți chiar să ții un jurnal, în care să îți notezi gândurile pozitive, pentru ca recitindu-le, să-ți amintești că ești creatoarea propriului viitor.

Nu trece cu vederea micile realizări, fă din orice succes, oricât de neînsemnat ar părea, un moment de care să te simți mîndră și pe care să ți-l amintești mereu. Și pe acestea le poți nota în jurnal, pentru ca în zilele proaste, să-ți poți aminti că ești o persoană capabilă să facă lucruri minunate. Este un mod eficient de a te motiva atunci când te simți înfrântă, ori obosită de viață.

Încearcă să te înconjori mereu de persoane care te încurajează, pozitive, care cred în tine și să le ții la distanță pe acelea care te critică mereu. Încearcă să ți-i apropii pe acei oameni care sunt niște modele pentru tine, care te inspiră și te ajută să crești, să devii o persoană mai bună.

Persoanele toxice te vor slei de energie. Învață să folosești mai rar cuvintele “poate”, “cândva”, “cumva”, “altădată” și să te concentrezi pe prezent. De pildă, dacă te-ai hotărât  să te apuci de sport sau de o dietă, nu spune că o vei face de luni, ori de luna viitoare. Nu, apucă-te cât mai repede de asta. Încearcă să faci lucrurile cu plăcere,  cu entuziasm și nu uita, orice proiect necesită multă muncă, pe care nu trebuie să o privești ca pe o corvoadă. Știi cum se spune, nu e importantă destinația, ci drumul până acolo. Este un drum în care vei descoperi cu adevărat cine ești, vei găsi în tine resurse nebănuite și vei afla cine îți sunt adevărații prieteni.

 

Ritualuri zilnice pentru buna ta dispoziție

Există cupluri perfecte?  Iată opt repere după care te poți ghida ca să afli dacă ai sau nu o relație ideală

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.