Sănătate

Întărește sistemul imunitar și vindecă infecțiile urinare cu… merișoare

Merișorul, care în limbaj popular mai este numit și afin roșu, coacăz de munte, ori smirdar, are atât de multe beneficii pentru sănătate, încât nu poate fi ignorat.  Arbustul cu fructe mici și roșii crește la altitudini mari, în poienițe și luminișuri.  Merișoarele conțin vitaminele A, B1, B2, C, E și K, acid citric, malic, benzoic, tannin, săruri minerale de magneziu și potasiu și sunt o sursă deloc de neglijat de fibre și antioxidanți.merisoare2

Beneficiile merișoarelor

  1. Tratează infecțiile urinare – sucul de merișoare previne infecțiile și pătrunderea bacteriei E coli în pereții uterului și ai vezicii urinare.
  2. Protejează sănătatea inimii și ajută la scăderea colesterolului rău, care ar putea afecta pereții arterelor
  3. Previn formarea pietrelor la rinichi
  4. Ne fac mai… deștepți, adică îmbunătățesc capacitatea mentală
  5. Întăresc sistemul imunitar
  6. Ne ajută să slăbim, pentru că îmbunătățesc funcționarea metabolismului și sistemul digestiv
  7. Luptă eficient împotriva procesului de îmbătrânire
  8. Pot trata afecțiuni ale pielii precum acneea, dermatitele, psoriazisul sau eczemele

Merișoarele sunt foarte gustoase și se pot consuma ca atare, uscate și rehidratate, în ceaiuri, dulcețuri, sosuri, siropuri sau compoturi. Iată o rețetă de sos de merișoare, extrem de gustos, pe care îl poți servi alături de fripturi de vită, porc, miel sau curcan.

SOS DE MERIȘOARE

Ingrediente:

  • 200 grame zahăr
  • 250 ml apă
  • 400 grame merișoare
  • coaja de la o portocală
  • 50 grame stafide
  • 1 linguriță scorțișoarăsos-de-merisoare

Fierbeți apa și zaharul într-o cratiță, apooi adăugați merișoarele și lăsați-le pe foc până când amestecul dă în clocot. Dați apoi focul mai mic și mai fierbeți timp de 10 minute. Se adaugă coaja de portocală, stafidele și scorțișoara și se mai lasă pe foc încă 10 minute.  Sosul astfel obținut se lasă apoi la răcit până la temperatura camerei.

Și încă o rețetă delicioasă, numai bună de pus în cămară , printre celelalte conserve.

GEM DE MERIȘOARE

Ingrediente:

  • 1 kg merișoare
  • 600 g zahăr
  • 1 măr mediugem-de-merisoare

Merișoarele se clătesc și se scurg  foarte bine. Se amestecă împreună cu zahărul într-un vas nemetalic și se lasă să stea peste noapte.   A doua zi se pune în cratița pentru gem  jumătate din cantitatea de  merișoare , împreună cu tot sucul și zahărul netopit din castron, mărul ras pe răzătoarea mare și 50 ml de apă. Amestecul se fierbe la foc mic 30- 40 de minute. Se adaugă apoi restul de merișoare și se fierbe compoziția la foc mic încă 15 minute. Se pune gemul în borcane care se închid etanș.

Loading...

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.