Diete

Istoria și dietele. De când este preocupat omul de ideea de a avea „corpul perfect”?

În zilele noastre, când idealurile de frumusețe ne impun anumite dimensiuni corporale destul de drastice, zeci de diete ne sunt servite prin reviste, la televizor, pe internet, ș. a.m.d. Fiecare dintre ele promite o slăbire ușoară și rapidă. Dar v-ați întrebat, totuși, de unde vine această obsesie a noastră de a ajunge la un corp ideal?  Sau cum și când a apărut prima oară ideea de dietă?

Ei bine, se pare că răspunsul la cea de-a doua întrebare este: Grecia antică. Atunci, accentul se punea nu atât pe consumul anumitor alimente care ajutau la pierderea în greutate, ci pe stilul de viață, care cuprindea atât alimentația, cât și exercițiile fizice. Sigur că pe vremea aceea, aceste principii se aplicau mai mult bărbaților, despre care se credea că au corpul ideal. Femeile nu erau considerate demne, sau capabile să urmeze un stil de viață sănătos. Grecii antici  credeau că grăsimea apărea doar la persoanele leneșe și proaste, care nu reușeau să își controleze poftele. Din acest motiv, cei care voiau să aibă un corp ideal practicau tot felul de ritualuri extreme: abstinența de la hrană, clisme și vărsături pe care și le provocau cu ajutorul unor băuturi toxice. Ideea privind păcatul lăcomiei a fost reluată mai târziu, la începuturile creștinismului. În 1087 a apărut o dietă inedită, pe bază de alcool, atribuită lui Wiliam Cuceritorul. Din păcate, acest regim, care îl făcea să umble tot timpul beat, i-a adus în cele din urmă moartea, pentru că a căzut accidental de pe cal.

De sute de ani, omul este preocupat de forma corpului său, care este dictată de moda vremurilor. Așa au apărut corsetele, care inițial erau purtate atât de adulți. cât și de copii,  și care erau confecționate la început din metal, corn și os de balenă. În secolul al XVII-lea, a apărut moda femeilor cu pielea albă, săni și șolduri mari, așa că s-au inventat corsetele create special pentru cei din înalta societate. Una dintre cele mai faimoase cărți despre slăbit ale acelor vremuri i-a aparținut lui Luigi Cornaro, care îi îndemna pe oameni să consume zilnic doar 350 de g de alimente precum pâine, carne, ouă și 400 de g de vin!

Se spune că și renumita prințesă Sissi era obsedată de diete și exerciții fizice extenuante, astfe că ajunsese să sufere de anemie. Vestită pentru corsetele ei, care îi făceau o talie amețitor de subțire, prințesei îi lua cam 3 ore să se îmbrace! O altă figură proeminentă a istoriei, care a ținut nenumărate diete, a fost și Lordul Byron, care voia să aibă o înfățisare demnă de un poet romantic, cu lipici la femei. Se pare că a ajuns, însă, să sufere de anorexie și bulimie, iar faptul că obișnuia să bea cantități uriașe de apă și oțet din cidru de mere, i-a afectat grav sănătatea. Cu adevărat, însă, obezitatea a început să devină o problemă pentru omenire la începutul secolului XIX, când clasa muncitoare s-a mutat la orașe, unde existau foarte multe ispite bogate în calorii. Ei bine, acest fenomen a declanșat și apariția a numeroase diete, dintre care cea mai cunoscută, la vremea respectivă, era dieta Graham, care promova consumul preponderent de fructe, legume și cereale integrale.

La începutul secolului 20, au fost inventate și primele medicamente destinate slăbirii, care evident, nu erau tocmai sigure pentru sănătate.  Apoi, au apărut, rând pe rând, diete care promovau fie consumul scăzut de carbohidrați, fie regimuri disociate, fie restricția calorică.

 

V-ar putea interesa și:

 

Misiune posibilă? Cum poți să slăbești și să-ți menții greutatea corporală la menopauză

Cum puteți slăbi rapid cu o dietă bazată preponderent pe proteine și fructe

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.