Stil

La ce schimbări trebuie să ne așteptăm pe măsură ce înaintăm în vârstă

Un lucru e cert pe lumea asta: toți îmbătrânim!

Acest fenomen natural și inevitabil vine la pachet cu o mulțime de schimbări, unele pozitive, altele nu. Oamenii înaintează în vârstă diferit: unii sunt avantajați de gene bune, alții aleg să ducă un stil de viață sănătos, iar asta le prelungește tinerețea și vigoarea, mulți acumulează un nivel ridicat de informații și devin mai înțelepți, etc. Din păcate, însă, nimic nu ține la infinit și chiar și acest tip de inteligență „cristalizată”, dacă putem să o numim așa, începe să scadă după 70 de ani.

Schimbări care se produc în corpul și mintea noastră, pe măsură ce anii trec:

  • modificarea orelor de somn – un studiu arată că majoritatea poersoanelor trecute de 65 de ani, se trezesc cel puțin o dată în cursul nopții. De asemenea, oamenii mai în vârstă încep să meargă la culcare tot mai devreme și se trezesc „cu noaptea în cap”.
  • se răresc migrenele – după 70 de ani, doar 10% dintre femei și 5% dintre bărbați mai suferă de dureri de cap. În schimb, pot să apară tulburări vizuale, sau senzoriale.
  • scad simțurile olfactiv și gustativ – toate afecțiunile prin care a trecut o persoană de-a lungul vieții – boli, medicamente, alergii – își pot pune amprenta asupra ceor două simțuri. Firește, asta va avea un impact și asupra regimului alimentar. Specialiștii le recomandă celor care sunt în această situație să folosească la gătit condimente puternice, precum: usturoi, cimbru, ceapă, rozmarin, ghimbir, pentru a da preparatelor mai multă savoare.
  • pilozitatea –  rărirea și căderea părului este un fenomen care afectează foarte multe persoane în vârstă. Există, însă, multe cazuri în care, din cauza dereglărilor hormonale,  părul începe să crească în zone neobișnuite, precum: bărbie, nas, urechi.
  • scăderea în înălțime:  reducerea spațiilor intervertebrale  determină scăderea în înălțime cu cel puțin 1 centimetru, iar în cazul femeilor cu osteoporoză cu până la 5 cm!
  • tulburările de memorie – cu cât vârsta este mai înaintată, cu atât amintirile devin mai confuze, iar învățarea unor lucruri noi, mai dificilă.  În afara cazurilor grave, precum demența senilă, această schimbare este firească și nu trebuie să îngrijoreze pe nimeni.
  • schimbarea dispoziției – foarte mulți bătrâni devin închiși și morocănoși, dar, din fericire, există și multe excepții, care, dimpotrivă, manifestă o bună dispoziție molipsitoare.

 

 

 

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.