Food&Drinks

Lămâi vs limes – care este diferența?

Lămâile și limes sunt două tipuri de fructe care – deși genetic diferite – sunt strâns legate.  Unii experți consideră că lămâile au fost create ca un hibrid între lime și citron. Oricum, ambele, alături de portocale, mandarine și grapefruit, fac parte din familia citricelor.

Atât lămâile, cât și limes au un gust acru și acid și sunt folosite în numeroase preparate culinare din întreaga lume, sau pentru conservarea alimentelor. Uleiurile esențiale din cele doua fructe sunt folosite în scopuri cosmetice și medicinale.

În ceea ce privește conținutul lor de macronutrienți – carbohidrați, proteine ​​și grăsimi – lămâile și limes sunt, în esență, identice. Totuși, lămâile sunt mai bogate în vitamina C, potasiu, acid folic și vitamina B6.

Poate că una dintre cele mai evidente diferențe dintre lămâi și limes este aspectul lor. În timp ce lămâile sunt, de obicei, galben strălucitor, celelalte au culoarea verde și sunt mai mici și mai rotunde.  Și în ceea ce privește aroma există o mică diferență: deși ambele sunt acre, lămâile sunt, parcă, ceva mai dulci, în timp ce lime au un gust amărui.

Când vine vorba de gătit, cele două fructe sunt folosite în moduri similare. Sunt excelente adaosuri la salate, sosuri, marinate, băuturi și cocktail-uri.  Totuși, datorită gustului ușor amar, limes sunt adesea rezervate pentru felurile de mâncare mai sofisticate, în timp ce lămâile sunt folosite mai des la prepararea deserturilor.

Trăgând linie, am spune că cele două fructe sunt surori, însă nu gemene, iar felul în care sunt folosite depinde de gustul fiecăruia. Cert este că ambele sunt surse importante de vitamina C – bine cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante și care joacă un rol major în susținerea unui sistem imunitar sănătos.

 

V-ar putea interesa și:

Legumele crucifere – un miracol pentru organism

7 alimente care pot fi considerate adevărate “bombe” de multivitamine și nutrienți esențiali

Loading...