Eveniment Featured

Marea Britanie va introduce noi conditii de calatorie pentru cetatenii romani, incepand de la 1 ianuarie 2021

Marea Britanie va introduce noi conditii de calatorie pentru cetatenii romani, incepand de la 1 ianuarie 2021, in contextul expirarii tranzitiei post-Brexit, fiind modificari fundamentale in privinta documentelor si scopului deplasarilor.

Romanii pot intra fara vize in Marea Britanie doar in scop turistic, cel mult sase luni

Cetatenii romani vor putea intra in continuare pe teritoriul britanic, fara vize, doar pentru calatorii in scop turistic care nu dureaza mai mult de sase luni intr-un an. Cei care vor vrea sa studieze sau sa lucreze in Marea Britanie vor avea nevoie de viza.

“Conform noilor reglementari anuntate de Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, incepand cu 1 ianuarie 2021, cetatenii romani vor putea intra pe teritoriul Regatului Unit pentru sederi de scurta durata (ex. in scop turistic, in vizita etc.) pentru o perioada de pana la 6 luni intr-un an, fara a avea nevoie de o viza de intrare. Cu toate acestea, cetatenii romani care doresc sa munceasca in cele 6 luni trebuie sa obtina, in prealabil, o viza de intrare”, a comunicat Ministerul roman al Afacerilor Externe.

Intrarea pe teritoriul britanic se va face doar cu pasaport

Intrarea pe teritoriul Marii Britanii se va face in baza cartii de identitate doar pana pe 30 septembrie 2021, ulterior fiind necesar pasaport. “Pana la data de 30 septembrie 2021 inclusiv, intrarea pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord se va putea realiza in baza pasaportului sau a cartii de identitate romanesti valabile, iar ulterior acestei date se va putea calatori doar pe baza pasaportului valabil (pasaport simplu electronic, pasaport simplu temporar)”, subliniaza MAE.

O exceptie este prevazuta pentru romanii care intra sub incidenta Sistemului UE de solutionare a situatiei de rezidenta. Este vorba de persoanele care s-au inscris in programul britanic de mentinere a rezidentei dupa Brexit (EU Settlement Scheme). Romanii inscrisi in acest program vor putea sa intre in Marea Britanie folosind documentele nationale de identitate pana la data de 31 decembrie 2025.

Vizele pentru studii sau munca in Marea Britanie vor putea fi obtinute inclusiv online

“Cetatenii romani care doresc sa se deplaseze pe teritoriul Regatului Unit pentru o durata mai mare de sase luni (pentru activitati de munca, pentru studii etc.) au nevoie, incepand cu data de 1 ianuarie 2021, de viza din partea autoritatilor britanice. Autoritatile britanice au prevazut doua modalitati pentru obtinerea vizei. Astfel, cetatenii romani posesori ai unui pasaport simplu electronic pot obtine viza online, prin accesarea paginii de internet (https://www.gov.uk/browse/visas-immigration). In cadrul acestui portal, solicitantii au la dispozitie un ghid continand procedura detaliata de obtinere a vizei. Persoanele care poseda un pasaport biometric vor putea completa cererea, inclusiv confirmarea identitatii, utilizand o aplicatie pentru telefoane inteligente (tip smartphone). MAE subliniaza ca solicitarile pentru obtinerea vizei nu se pot depune in baza cartii de identitate. Cetatenii romani care nu detin pasaport simplu electronic si aplica in baza unui pasaport simplu temporar trebuie sa depuna documentatia personal la centrul regional pentru vize din Romania – Bucharest Visa Application Centre, DBH-Group Serviced office, adresa: Bucuresti, sector 1, strada Buzesti nr. 50-52, et.2 Business Center. Pentru depunerea documentatiei, este necesara programarea prealabila online, prin accesarea paginii de internet https://pos.tlscontact.com/bbu_en”, a precizat MAE.

Citeste si articolul : Anuntul ministrului Sanatatii: Toti bucurestenii vor fi testati pentru Covid-19. Mergem din usa in usa
Solicitantii de viza vor avea de platit o taxa. Guvernul britanic a publicat lista taxelor de viza la adresa online https://www.gov.uk/government/publications/visa-regulations-revised-table/fees-5-october.

Conditiile pentru angajatii sezonieri nu au fost anuntate inca.

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.