Timp Liber

Mergeți într-o vacanță exotică? Iată ce alimente ar fi preferabil să evitați acolo

Este foarte adevărat că în vacanțe toți vrem să uităm de diete și restricții și să ne bucurăm papilele gustative cu tot felul de preparate specifice locului unde mergem. Totuși, puțină prudență nu strică, pentru că nu am vrea să ne  petrecem puținele și prețioasele zile de concediu în pat, sau mai rău, prin spitale.  Cel mai bine ar fi să evitați, atât cât se poate, unele alimente care ar putea fi considerate „riscante”:

  1. Fructele de mare crude. O vacanță la mare poate părea o invitație pentru a savura un platou de fructe de mare crude, dar încercați să vă abțineți.  Nu spunem să nu le gustați deloc, mai ales dacă vă plac foarte mult, dar ideal ar fi să le alegeți pe cele preparate termic, dacă nu vreți să riscați vreo toxiinfecție alimentară gravă.
  2. Apa de la robinet.  Aceasta poate conține microorganisme care să vă afecteze tractul intestinal. De altfel, există o mulțime de țări din Asia, Orientul Mijlociu, America Latină, sau Africa, unde riscul ca apa să fie contaminată este foarte ridicat. Și atunci de ce să riscați? Mai bine consumați apă îmbuteliată.
  3. Laptele și produsele lactate nepasteurizate.  Atunci când călătoriți, tentația e mare să luați pulsul piețelor locale și să cumpărați produse de la fermierii de acolo.  Gândiți-vă mai bine, însă, înainte de a cumpăra și lactate. Cum nu aveți de unde să știți cât de sigure sunt acestea și dacă sunt sau nu infestate cu microorganisme patogene, poate ar fi mai bine să le evitați. Iar acest avertisment se adresează în special copiilor, femeilor însărcinate și persoanelor cu sistemul imunitar slăbit.
  4. Gheață.  Lăsând la o parte riscul de a vă pune gâtul în pericol, nu uitați că gheața pe care v-o pun chelnerii în pahare conține, de regulă,  tot apă de la robinet, care poată fi contaminată cu diverse bacterii. Cel mai bine ar fi să consumați băuturile la temperatura camerei, sau, dacă totuși vreți să vă răcoriți, să le alegeți pe cele îmbuteliate și ținute în frigider.
  5. Alimentele sensibile la căldură.  Bufetul suedez este una dintre cele populare forme de a hrăni turiștii, însă multe dintre produsele oferite  în hoteluri, fac parte din categoria celor care se alterează rapid, dacă sunt ținute în condiții improprii. Poate ar fi mai bine să alegeți preparatele gătite, deoarece prin acest proces, există șanse mai mari ca bacteriile să fie distruse.
  6. Preparatele din carne exotică. Există multe destinații unde turiștii pot încerca, dacă își doresc acest lucru, carne de maimuță, liliac, crocodil, ori cine știe ce altă viețuitoare ciudată.  Încercați să rezistați tentației de a bifa o asemenea experiență, mai ales dacă restaurantul unde vă aflați nu vă insuflă suficientă încredere, deoarece carnea respectivă poate fi o sursă de boli grave.

V-ar putea interesa și:

Cinci obiceiuri sănătoase care îți vor schimba viața: adoptă-le chiar de mâine!

Locuri de vis de vizitat în vacanță – Cheile Bicazului

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.