Sănătate

Mineralele – esențiale pentru organism. Ep. 1 – magneziul

Magneziul  este, fără doar și poate, unul dintre cele mai importante minerale pentru corpul uman. El joacă un rol important în peste 300 de reacții enzimatice din organism, inclusiv metabolizarea alimentelor, sinteza acizilor grași și a proteinelor și transmiterea impulsurilor nervoase. Corpul uman conține aproximativ 25 de grame de magneziu, dintre care 50 până la 60 de procente sunt stocate în sistemul scheletic. Restul este prezent în mușchi, țesuturi moi și fluide corporale.

Iată principalele beneficii pe care acest mineral le aduce organismului:

  • Întreține sănătatea sistemului osos. Tocmai de aceea, este indicat ca în perimenopauză și menopauză, femeile să ia suplimente cu magneziu, pentru a evita osteopororoza.
  • Facilitează absorbția calciului. La rândul său, calciul este vital pentru sănătatea oaselor, iar cele două merg „mână în mână”, dacă putem spune așa.
  • Reduce riscul de a face diabet zaharat. Magneziul joacă un rol important în metabolismul carbohidraților și grăsimilor,  iar studiile au arătat că un aport mai mare de magneziu în organism poate fi asociat cu un risc mai scăzut de diabet.
  • Întreține sănătatea musculaturii, inclusiv a inimii. Magneziul reduce riscul de: arteroscleroză, acumularea grăsimilor pe pereții arterelor, sau hipertensiune arterială.
  • Ameliorează durerile de cap
  • Amelioreazî simptomele asociate sindromului premenstrual :  balonare, insomnie, umflarea picioarelor
  • Combate anxietatea – studiile au arătat că scăderea nivelurilor de magneziu în organism poate duce la creșterea stării de anxietate.

Simptomele deficienței de magneziu: scăderea poftei de mâncare, uneori greață și vărsături, oboseală și slăbiciune, amorțeală, furnicături, crampe musculare, iar în cazurile mai grave. modificări ale ritmului cardiac și modificări de personalitate.

Surse naturale de magneziu: semințe de floarea-soarelui, migdale, spanac, fasole neagră, fulgi de ovăz, broccoli, unt de arahide, banane, pâine integrală, avocado, iaurt.

 

V-ar putea interesa și:

Vitaminele – esențiale pentru organism. Ep. 6 – vitamina K

Culmea dietelor! Alimentele care scad pofta de mâncare

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.